Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cele zece porunci

Cele zece porunci

Ce ar insemna, analog, un “Decalog” al clasei politice actuale? Care sunt responsabilitatile si, reciproc, drepturile acesteia? Care este “legea” de conduita a omului politic?

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei.
Sa un ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru cate sint in cer, sus, si din cite sunt pep amant, jos, si din cate sint in apele de sub pamant.
Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sint un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe mine, pina la al treilea si al patrulea neam.
Si ma milostivesc pina la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pec el ce ia in desert numele Lui.
4. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti.
Lucreaza sase zile si fa in acelea toate treburile tale.
Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa un faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine.
Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sint intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.
5. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie.
6.  Sa nu ucizi!
7.  Sa nu fii desfrinat!
8.  Sa nu furi!
9.  Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau!
10. Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau.

Ref. Ed. 1988, “Biblia sau Sfanta Scriptura”, Cap. Iesirea 20-2÷20-17.

Care ar putea fi “muncile” si care, reciproc, “odihna” omului politic? Care este “casa” omului politic contemporan? De ce omul politic, oarecum asemeni unui calugar, nu trebuie sa ucida, sa fure, sa fie desfranat? Cine sunt, in acest context, “mama”, “tata”, “sluga”, “boul”?

Am ajuns sa-mi doresc o “purificare” a clasei politice romanesti mult timp inainte de 1989. Pe atunci citeam Magazin istoric si Lumea si imi doream sa ajung sa cunosc istoria reala a Romaniei si, de ce nu?, sa calatoresc in toata lumea, fara restrictii de ordin politic ori financiar.

Imi doream o viata absolut normala cu tot ce presupune acest lucru.

Din decembrie 1989 am inceput sa cred cu putere ca visul meu se va implini. Da, s-a implinit “pe bucati”, adica am inceput sa calatoresc, imi pot exercita liber profesia si ma bucur de roadele muncii mele, am inceput sa citesc carti de istorie care incearca sa lamureasca problemele istoriei tarii noastre.

Ceea ce NU s-a intamplat insa pana acuma tine de organizarea “Cetatii”. Si nu sunt o ipocrita, cativa ani am incercat sa pun umarul la propriu. Cred ca ne amintim cu totii acel entuziasm din anii ’90, bucuria cu care am sperat. Dar am facut-o fiecare in felul sau si, acum, pot spune mai exact, drept masura a curateniei sufletului si aspiratiilor strict personale.

Unii au acceptat minciuna, altii am luptat pentru eradicarea ei.

Lupta asta, de a ramane curat, a devenit mult mai dificila, in conditiile unei “noi societati” care se construia totusi pe minciuna. Am girat apoi, votand, furtul, crima, minciunile. Acum am ajuns intr-un impas. Romania pare o mama cu copii prea multi si prea rasfatati, care nu o iubesc dar abia asteapta sa imparta mostenirea ei, chiar din timpul vietii.

Am asteptat multi ani un “decalog” al omului politic, acel set de reguli cu putere de lege, fara de care el un ar trebui sa iasa pe scena politica, interna ori internationala. Acest “decalog” care ar purifica si insanatosi spatiul politic. Un “decalog” ale carui legi sa fie auto-impuse, sa fie firesti (asa cum te duci dimineata sa asculti slujba la biserica, dar nu te falesti cu asta!), reguli care sa fie simple si a caror nerespectare sa insemne mai intai auto-excluderea din “randurile breslei” extrem de rusinoasa!

Un “decalog” poarta de intrare si, in acelasi timp, o conditie sine qua non pentru intreaga activitate. Mi-as dori asadar ca, inainte de a alege sa faca juramantul de servitor in slujba cetatii, cei dedicati muncii politice sa-si stabileasca si sa-l faca cunoscut, de ce nu?, “decalogul” personal.

Mi-as dori, dincolo de aceasta, si ca fiecare dintre noi sa se aseze, catre sine, si sa se gandeasca, deasemeni, la un “decalog” pe care sa-si propuna a-l respecta, macar de acum inainte, cu umilinta, onestitate, cinste si bucurie.

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Preluare dupa http://smartwoman.hotnews.ro

Lasati un raspuns