Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

“Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria nu girează blasfemii şi îşi face datoria faţă de toţi membrii care o compun”

În legătură cu articolul intitulat: „Blasfemie girată de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria”, aparţinând Domnului Dan Tănasă şi fiind publicat în data de 9 februarie 2012 pe blogul său personal şi preluat în 10 februarie 2012 de către publicaţia on-line „Necenzurat” şi de către alte site-uri, facem următoarele precizări:
Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, prin reprezentanţii săi legitimi, nu a girat şi nu poate gira vreodată lucruri sau acţiuni care să contravină sfintelor canoane, Statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, legilor şi prevederilor bisericeşti în vigoare.
Articolul menţionat are în vedere anumite afirmaţii care nu au fost făcute de către reprezentanţii Episcopiei, ci au apărut pe un site de promovare a unei manifestări care s-a organizat şi anterior în localitatea Otlaca Pustă, în care trăiesc majoritar români ortodocşi şi pe baza acestor afirmaţii se grăbeşte să tragă concluzii pripite şi să lanseze acuzaţii nefondate şi judecăţi de valoare nedrepte la adresa unor persoane, fără a le cunoaşte personal şi nici aportul pe care acestea îl aduc în folosul bunei funcţionări a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, din poziţia pe care o au.
Festivalul menţionat, numit din acest an „Likefest pusztaottlaka” nu este un festival rock, ci reprezintă continuarea fostului „Festival al jumărilor”, care are loc de mai mulţi ani în localitatea Otlaca Pustă, în organizarea Domnului Primar Gheorghe Şimonca şi care anual a atras din ce în ce mai mulţi turişti, ca de pildă în anul trecut (2011), când la manifestările prezentate în timp de trei zile au participat aproximativ 40.000 de vizitatori, fără ca aceştia să fi fost aduşi înspre acest sat românesc din Ungaria de nici o falsă icoană, aşa-numită „făcătoare de minuni”, care este invocată în articolul menţionat. Tot atunci au fost adunate şi fonduri consistente, prin care s-a sprijinit activitatea socială depusă în anumite orfelinate de copii din România. Astfel de festivaluri, prin care se încearcă să se promoveze specificul unei localităţi sau al unei anumite activităţi locale, au loc şi în alte părţi: „Festivalul Gastronomic al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria”, de la Giula, „Festivalul Pogăciţelor”, de la Chitighaz, etc.
Icoana despre care se face pomenire a fost primită în dar, în urma unei vizite efectuate la Bucureşti, de către Părintele Teodor Roxin, unul dintre vrednicii slujitori ai acestei Parohii româneşti, mutat la cele veşnice, existând şi anterior informaţia că ea ar aparţine Părintelui Arsenie Boca, dar fără a fi fost verificată până în prezent. Despre autenticitatea acestei icoane urmează ca pe viitor să se pronunţe specialiştii, iar în cazul în care ea se certifică, va reprezenta un obiect liturgic cu valoare simbolică, aflat în proprietatea Parohiei Otlaca Pustă. Chiar dacă anumite persoane şi-au exprimat părerea personală în ajutorul primit de la Dumnezeu prin intermediul acestei icoane, ea nu a fost declarată făcătoare de minuni în sensul tradiţional al acestui cuvânt şi nu va fi folosită în alt scop decât pentru uzul liturgic consacrat.
Articolul lansează indirect şi anumite acuze nefondate prin care este pusă sub semnul întrebării activitatea şi credibilitatea Domnului Primar şi Deputat Parlamentar Gheorghe Şimonca, care ar fi „desfiinţat Şcoala românească din Otlaca Pustă”. La scurtă vreme după alegerea sa ca Primar al localităţii Otlaca Pustă, în luna octombrie 2006, a preluat şi Şcoala românească (de fapt singura şcoală) din localitate, cu un efectiv redus de doar 17 elevi, care funcţiona aşadar în condiţii de dificultate. Din luna februarie a anului viitor, 2007, din proprie iniţiativă, părinţii şi-au mutat copiii la şcoala din localitatea învecinată Medgyesegyháza, o şcoală cu un efectiv normal de elevi, astfel încât potrivit legilor din Ungaria, prin care o singură clasă ar trebui să aibă un efectiv de 17 elevi şi nu o şcoală întreagă, începând din luna iunie a anului 2007 Şcoala numită românească din Otlaca Pustă să fie în imposibilitatea de a mai putea funcţiona din cauza lipsei de personal. Iar problema reducerii numărului de copii în familie şi prin urmare şi a elevilor de la şcoli este o problemă generală la nivelul tuturor comunităţilor din Ungaria în care trăiesc şi români şi nu doar în Otlaca Pustă.
Neluând aminte la sensibilităţile şi preferinţele personale în privinţa lecturilor a niciunuia dintre credincioşii săi, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria nu poate să nu aprecieze buna credinţă, preocuparea şi interesul arătat în mod concret de către fiecare persoană capabilă de a sluji prin propriile eforturi la binele întregii comunităţi ortodoxe româneşti din Ungaria, motiv pentru care a şi ales, potrivit prevederilor statutare, pe Domnul Gheorghe Şimonca între membrii Adunării Eparhiale.
În acest context se înscrie şi iniţiativa lansată de Domnul Deputat Gheorghe Şimonca de a sprijini o conlucrare inter-eparhială pe tema turismului religios, între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria şi Arhiepiscopia Aradului, care în condiţiile câştigării unui concurs din fonduri europene înaintat pe această temă ar oferi şi posibilitatea de a putea continua restaurarea Catedralei Eparhiale din Giula. Doar cel care cunoaşte situaţia reală a comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria şi dificultăţile majore de a realiza prin propriile puteri asemenea proiecte de anvergură, poate înţelege cu adevărat cât de important este sprijinul acordat Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria prin astfel de iniţiative. De altfel, Domnul Deputat Gheorghe Şimonca a sprijinit activ şi acordarea unor fonduri din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la Budapesta, prin intermediul Fundaţiei de Stat „Wekerle Sándor”, pentru a se putea efectua ample lucrări de restaurare la pardoseala Catedralei Episcopale din Giula, care au fost deja finalizate şi tot prin sprijinul său biserica ortodoxă românească din Otlaca Pustă a beneficiat în cursul anului 2011 de singurul proiect european câştigat până la acea dată de Episcopie, care a permis restaurarea aproape în totalitate a acestei biserici. În acest context considerăm de rea-credinţă şi sugestia că Patriarhia Română, prin publicarea pe site-ul său oficial www.basilica.ro a unor articole care menţionează activitatea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în care Domnul Deputat Gheorghe Şimonca şi-a adus contribuţia, a susţinut pe nedrept meritul acestui membru al comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria.
Prin urmare, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria veghează ca activitatea membrilor ei să se desfăşoare în condiţiile prevăzute de legile bisericeşti şi de tradiţia Bisericii noastre Ortodoxe şi apreciază efortul depus în interesul comun de către fiecare dintre cei care o compun.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Cititi si:  BLASFEMIE GIRATĂ DE EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN UNGARIA. Un deputat FIDESZ atrage participanții la un festival rock din Ungaria cu o falsă icoană făcătoare de minuni, operă a părintelui Arsenie Boca!

Lasati un raspuns