Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Puterea iertarii: Cele 4 limbaje ale regretului

Cu totii avem lucruri pe care ajungem sa le regretam in viata. Unii oameni reusesc sa treaca peste foarte repede, lasand frustrarea si sentimentul de vina in spate, altii, dimpotriva, traiesc in prezent, insa sunt bantuiti de vocile interioare, care le trezesc la viata amintiri duroase, pline de regrete.
Iertarea nu este usoara, mai ales daca este oferita din suflet. Multe persoane ajung sa ierte doar prin cuvinte, in timp ce in inima lor ia nastere o adevarata avalansa de ganduri si sentimente dureroase, care le apasa si le influenteaza deciziile in viata.
Iertarea este umana, asa ca trebuie sa stim sa cerem scuze, dar sa si acceptam.

Care sunt cele 5 limbaje ale regretului?:

1. Regretul sincer
Cere-ti iertare si fii cat mai sincera. Este necesar sa simti si sa exprimi prin cuvinte ce este in sufletul tau. Primul limbaj al regretului nu are la baza si exprimarea regretului, fiind unul dintre cele mai simple moduri de a cere iertare.

Limbajele regretului: regretul sincer

Prin regretul sincer nu se asteapta nimic in schimb. Este suficient sa spui “Imi pare rau”, sa o spui cu toata inima si sa astepti sa fii iertat. Exprimarea regretului sincer este inteles ca un angajament simplu pe care il iei fata de persoana pe care ai ranit-o pentru a repara sentimentele si a reconstrui relatia pe care o ai cu ea.

2. Regretul in care iti asumi responsabilitatea

Regretul in care iti asumi responsabilitatea este unul extrem de dificil deoarece nu foarte multe persoane isi cer scuze pentru ca simt, ci mai degraba pentru simplul motiv ca sunt obligate. Regretul trebuie exprimat in momentul in care simti nevoia, cand sufletul te apasa si constiinta ta este incarcata.

Ca adulti, trebuie sa recunoastem ca suntem firi care gresesc, aceasta este natura noastra, asa ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru vorbele pe care le spunem si faptele pe care le facem.

Regretul in care iti asumi responsabilitatea presupune motivarea faptei si depasirea obstacolului numit egoism. Demnitatea si relatiile interumane sunt foarte importante, iar acestea trebuie “hranite” cu incredere.

3. Regretul in care repari raul facut
Etapele regretului: regretul in care iti asumi responsabilitatea si repari raul facut

De cele mai multe ori greselile pot fi reparate. Un cuvant spus, o actiune simpla, un sentiment de vina… toate acestea reprezinta parti ale regretului. Exista doua situatii prin care iti poti exprima regretul: fie prin cuvinte, cerandu-ti iertare, fie prin repararea greselilor prin care ai ajuns sa ranesti (regretul in care repari raul facut).

Fiecare persoana care raneste trebuie sa invete sa ceara iertare si sa gaseasca o modalitate prin care poate primi iertarea celuilalt. Cum poti indrepta greselile? Prin obligarea celui care a gresit la plata (financiara, spirituala, fizica). Greselile trebuie indreptate cumva, nu?

4. Regretul in care astepti iertare
Etapele regretului: Regretul in care astepti iertare

Ti-ai exprimat regretul, ti-ai adus la lumina remuscarile, ti-ai pus sufletul pe masa. Acum ce urmeaza? Asteptarea iertarii. Nu este atat de usor sa fii iertat. Cuvintele dor, faptele lasa urme, iar actiunile noastre ingroapa relatii.

Primul pas in acceptarea greselii este reprezentat de regret. Greseala nu trebuie niciodata tratata cu superficialitate. Aminteste-ti ca o persoana a avut de suferit din aceasta cauza.

Oricat de ciudat suna, a-ti cere iertare reprezinta un fapt complex, un act incarcat de emotii si sentimente amestecate, in care iti asumi responsabilitatea, devii vulnerabil si iti admiti greselile. Poti fi iertat, insa exista si posibilitatea de a fi respins si a de a nu obtine iertarea.

“Imi judec mai la obiect si mai aspru greselile proprii decat ale oricui altcineva”, spunea Michel de Montaigne.

Preluare dupa http://www.kudika.ro

Lasati un raspuns