Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cinci lucruri pe care nu le stiai despre Sfantul Valentin

14 februarie nu mai este sarbatoare religioasa din 1969Cine a fost acest Sfant si de ce am ales sa vorbim astazi despre el, daca deja a trecut Valentine`s Day? Motivul este simplu. Religia ortodoxa sarbatoreste nu doar una ci mai multe figuri religioase cu acest nume, Valentin. Este momentul sa ne informam, acum ca a trecut nebunia inimioarelor rosii.

14 februarie nu mai este sarbatoare religioasa din 1969

Atat ortodcsii cat si catolicii sarbatoresc sfinti cu numele de Valentin. Insa numai in cadrul religiei catolice ziua de 14 februarie era alocata Sfantului Valentin. In 1969, pentru ca existau mai multi Sfinti cu acest nume si cu origini cel putine ambigue, Biserica Catolica a luat decizia sa anuleze praznicul Sfantului Valentin de 14 februarie.

Prin urmare Valentine’s Day, in onoarea Sfantului Valentin, este o sarbatoare 100% laica.

Geoffrey Chaucer l-a “inventat” pe Sfantul Valentin

Geoffrey Chaucer l-a Wiki Commons

Prima asociere oficiala dintre praznicul Sfantului Valentin si notiunea de iubire romantica ii apartine lui Geoffrey Chaucer. In poemul sau Parlament of Foules (1382) apare versul:

“For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make.”

Traducere: “Pentru ca se intampla de Ziua Sfantului Valentin/ Cand fiecare mireasa isi alege perechea.”

Dar chiar si Chaucer nu poate fi blamat pentru festivalul consumerismului care are loc in fiecare an pe 14 februarie. Criticii literari sunt de parere ca Chaucer nu se referea la ziua de 14 februarie, ci la ziua de 2 mai, cand se sarbatorea un alt Valentin, episcopul de Genova.

Sfantul Valentin in religia ortodoxa

Sfantul Valentin in religia ortodoxasxc.hu

Praznicele dedicate sfintilor si sfintelor cu numele de Valentin, respectiv Valentina… nu sunt deloc o raritate pentru calendarul crestin-ortodox. In februarie intalnim doua astfel de ocazii religioase (pe 10 si pe 16 februarie).

Pe 30 iulie este praznuit Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, unanim recunoscut drept Sfantul Valentin al Ortodoxiei, conform crestinortodox.ro.

In Calendarul Ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, intalnim mai multi mucenici care au purtat acest nume:
– Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin – 24 octombrie,
– Sfanta Mucenita Valentina – 10 februarie,
– Sfantul Mucenic Valentin – 16 februarie;
– Sfantul Mucenic Valentin – 24 aprilie,
– Sfantul Valentin Preotul – 6 iulie,
– Sfanta Mucenita Valentina – 18 iulie.

Despre praznicele noastre

Despre praznicele noastresxc.hu

Sfantul Ierarh Mucenic Valentin a fost martirizat in Roma secolului al III-lea. In timpul vietii a servit in calitate de Episcopul Umbriei si este considerat “aparatorul iubirii si al familiei crestine”. Valentin a capatat acest titlu dupa ce a binecuvantat prin Taina Sfintei Casatorii legatura dintre o tanara crestina cu un soldat pagan, proaspat convertit la crestinism, citim pe basilica.ro.

Traind intr-o perioada a persecutiilor impotriva crestinilor – in timpul imparatului Marcus Aurelius – Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius.

Despre Sfantul Mucenic Valentin praznuit astazi (16 februarie) nu avem foarte multe date. Aparent, stia Sfintele Scripturi pe de rost, potrivit crestinortodox.ro. Prin urmare nu stim cum s-ar sarbatori Sfantul Valentin pe 16 februarie. Citind o carte?

Sfantul Valentin se afla in Romania!

Sfantul Valentin se afla in Romania! deleanoua.ro

Intr-un anumit fel. O parte din moastele Sfantului Valentin au fost daruite de Episcopia din Terni, Italia, preotilor slujitori ai Bisericii Delea Noua – Calist din Bucuresti. Moastele au fost aduse in anul 2005, relateaza basilica.ro.

Intreaga activitate pastoral-misionara si social-culturala dezvoltata in cadrul Parohiei Delea Noua – Calist il are in prim-plan pe Sfantul Sfintit Mucenic Valentin. Foarte multi copii si tineri trec pragul bisericii al carui Preot Paroh se numeste tot Valentin. Valentin Fatu mai precis, conform website-ului bisericii.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns