Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Xi’an, China – orasul soldatilor de teracota

Afla cum se dezvaluie o cultura antica si exotica in fata ochilor unui roman, cat de mult difera mentalitatea si obiceiurile noastre fata de o tara orientala, chiar de la fata locului. Descopera China alaturi de Razvan Pascu, un tanar de 25 de ani pasionat de travelling si partener al site-ului nostru, care a calatorit 17 zile intr-un circuit ce l-a purtat prin Beijing, Xi’an, Shanghai, Suzhou, Shenzen, Hong Kong si Macao. DESCOPERA TRAVEL iti prezinta in serial, vreme de o luna de zile, in fiecare weekend, aventurile, impresiile si sfaturile de calatorie ale lui Razvan. Dupa ce sambata trecuta ai fost impreuna cu Razvan in Beijing, in aceasta zi iti propunem Xi’an-ul.

In Xi’An, cea de-a doua oprire a mea in China, am ajuns dupa un drum de 16 ore cu trenul, Beijing – Xi’An. Pretul biletului a fost de aprox. 45 de dolari, iar conditiile din tren decente. Am avut loc la cuseta in compartimente de 6 paturi. In trenurile de noapte exista si compartimente de 4 paturi insa pretul este dublu iar diferenta de confort nu este prea mare.

Nefiind un oras foarte mare, am planificat doar doua zile pentru Xi’An, o zi pentru Armata de Teracota si o zi pentru vizitarea orasului, ceea ce va recomand si voua daca ajungeti aici. Acest oras, fosta capitala a Imperiului Chinez sub 13 dinastii este renumit in special pentru faptul ca era capatul Drumului Matasii. Astfel, aici s-au stabilit de-a lungul timpului numerosi musulmani care faceau comert pe vremuri, aducand in China mirodenii si cumparand matase. Xi’an-ul a ajuns sa aiba acum cea mai mare comunitate musulmana din China si adaposteste cea mai mare moschee din China.

Orasul este insa faimos pentru Armata de Teracota a imparatului Qin, descoperita in anii ’70 de un localnic. Acum acel localnic este erou national in China si director de muzeu la Xi’an, unde ofera autografe turistilor pe cartea sa autobiografica, la pretul de 20 de dolari. Se spune ca obiectele de ceramica incepusera sa fie descoperite cu mult timp inainte de 1970, insa oamenii nu raportau descoperirile, ci tineau obiectele in casa, venerandu-le.

Sunt in total 8000 de soldatei de teracota, unii mai mari, altii mai mici, cu diferite grade militare, tunsori, priviri, fizionomii, etc. Se spune ca fiecare este diferit si ca mai sunt inca mii de astfel de exponate neexcavate.

Soldateii sunt impartiti in trei hangare, cel mai impresionant fiind hangarul numarul 3, ce contine peste 6000 de soldatei. Fiecare este imbracat si pozitionat conform gradului sau militar (arcasii erau asezati in genunchi) si au expresii faciale diferite, iar unii dintre ei sunt calare.

Qin Shi Huangdi, primul imparat chinez, si-a inceput mormantul imediat cum a preluat puterea. Asemanator vechilor egipteni, chinezii credeau in nemurirea sufletului si de aceea imparatul a dorit sa fie pazit de soldati in marime naturala, diferentiati dupa rangul militar. Imparatul Qin este cel care a unificat China si a unit toate zidurile din tara, formand Marele Zid dar si cel care a dat numele Chinei, a standardizat moneda si unitatile de masura, dar si scrisul. Desi a facut multe lucruri bune, Qin a fost totusi un imparat excentric c

are a folosit sume imense de bani si peste 700.000 de oameni la constructia mormantului sau si si-a ingropat de vii zeci de amante.

Pana acum, arheologii nu au excavat mormantul propriu-zis al imparatului, insa folosindu-se raze infrarosii, au incercat sa reconstituie mormantul acestuia, despre care se spune ca ar avea tavanul batut cu pietre pretioase si ca rauri de mercur ar curge prin el.

Desi mai putin organizat decat Beijing-ul, cu un transport in comun de-a dreptul haotic, Xi’an mai este cunoscut pentru alte cateva atractii in afara de Armata de Teracota. As enumera aici Turnul Tobei si al Clopotului, pe care le regasesti in majoritatea oraselor din China si unde se dau reprezentatii de mai multe ori pe zi, zidurile orasului care inconjoara acum centrul vechi (se spune ca sunt cel mai bine pastrate ziduri de oras din China), Pagoda Marii Gaste Salbatice si Pagoda Micii Gaste Salbatice. Fantana arteziana din fata Pagodei Marii Gaste Salbatice este in fiecare seara, protagonista unui show cu muzica, lumina si apa, cel mai mare de acest gen din Asia. Nu trebuie ratat nici cartierul musulman, cu toate mancarurile picante de aici si cu cea mai mare moschee din Asia.

Preluare dupa http://travel.descopera.ro

Lasati un raspuns