Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sarbatoarea primaverii: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

Sarbatoarea primaverii: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua in care sarbatorim soarele si recapatarea puterii lui, reinvierea naturii si bucuria de a trai. De Martisor sarbatorim puritatea si dragostea, femininul si masculinul, viata si moartea etc. Iata cateva din traditiile si superstitiile romanesti pentru ziua de 1 martie.
1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua in care sarbatorim soarele si recapatarea puterii lui, reinvierea naturii si bucuria de a trai. De Martisor sarbatorim puritatea si dragostea, femininul si masculinul, viata si moartea etc. Iata cateva din traditiile si superstitiile romanesti pentru ziua de 1 martie.

Originea si simbolul Martisorului

Inca nu se stie exact care sunt originile martisorului, dar se presupune ca sarbatoarea ar fi aparut in Imperiul Roman. Atunci, Noul An era sarbatorit in prima zi din luna lui Marte, zeul razboiului si al fertilitatii. Cele doua fire ale martisorului simbolizau dualitatea pace-razboi.
In credinta populara, Martisorul era numit „funia anului” si reprezenta cele 365 de zile ale anului. Ea era alcatuita din impletitura a doua fire de ata: una alba si una neagra. Ata simboliza dualitatea viata-moarte, bine-rau, iarna-vara, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.
Azi, Martisorul este facut din doua fire de ata, una alba si una rosie. Albul semnifica puritate, masculinitate, ratiune, limpeziciune, luciditate si iarna iar rosul poarta simbolul iubirii, al primaverii, al feminitatii, frumosului si al vietii. Impletirea celor doua fire reprezinta intrepatrunderea masculinului cu femininul.

Legendele Martisorului

Se spune ca, simtindu-se trist si singur, Soarele a coborat pe Pamant si a luat chipul unei tinere frumoase. Un zmeu a rapit-o si a inchis-o in palatul lui si, de atunci, toata frumusetea, veselia, bucuria, cantul si lumina au pierit iar lumea s-a cufundat in intuneric. Nimeni nu a avut curajul de a salva fata in afara de un tanar voinic. El a pornit intr-o calatorie ce a durat trei anotimpuri – vara, toamna si iarna – si a ajuns la palatul zmeului unde l-a infruntat. Dupa o batalie care a durat mai multe zile, tanarul a invins, a reusit sa elibereze fata dar s-a stins din viata. Soarele a revenit pe cer si a luminat din nou intreg Pamantul. Astfel, primavara a venit, oamenii si-au recapatat veselia iar natura a reinviat. Sangele eroului s-a scurs pe zapada, iar acolo unde ea s-a topit, au aparut primii ghiocei, vestitorii primaverii.

Legenda spune ca, de atunci, tinerii impletesc doua ate, una alba si una rosie si le ofera fetelor pe care le iubesc sau persoanelor apropiate. In traditia populara, rosul simbolizeaza iubirea, dragostea, frumosul si aminteste de sangele eroului ucis. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea, noul si aminteste de vestitorul primaverii, gingasul ghiocel.
O alta legenda spune ca, in prima zi din martie, Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, de sub zapada, iese un ghiocel. Aceasta a vrut sa il ajute si a vrut sa dea zapada la o parte si sa indeparteze ramurile spinoase din jurul lui. Vazand ce face Primavara, Iarna s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa omoare floarea. Ghiocelul a inghetat. Primavara, vrand sa salveze ghiocelul, l-a acoperit imediat cu mainile ei. Pentru ca se intepase intr-un maracine, din degetul ei a curs sange pe ghiocel, iar acesta a reinviat. Astfel, legenda spune ca Primavara a invis Iarna, iar culorile alb si rosu reprezinta zapada alba si sangele rosu.

Traditii vechi si traditii pastrate de Martisor

In mitologia romaneasca, in primele zile de primavara, fetele si femeile aruncau catre cer martisoare si rosteau cateva cuvinte rituale inchinate soarelui:Sarbatoarea primaverii: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor
“Sfinte soare, sfinte soare,
Daruiescu-ti martisoare,
In locul lor ma fereste
De pistru ce ma-nnegreste.
Ia-mi toate negretele
Si da-mi albetele.
Fa-mi fata ca o floare,
Sfinte soare, sfinte soare.”
(Romulus Vulcanescu – Mitologie romana)
In Romania, femeile obisnuiau sa poarte monede de aur sau de argint, simbol al soarelui, legate la gat cu un snur impletit cu ata rosie si alba. Ele purtau monezile pentru 12 zile, iar apoi, cu banutul, isi cumparau o bucata de branza alba si vin rosu. In acest fel, femeia care a purtat martisorul urma sa aiba un chip alb, frumos si luminos tot restul anului si buzele rosii ca focul. Traditia a fost pastrata pana astazi in anumite parti ale tarii unde, mamele le prind copiilor lor o moneda de argint pentru a-i proteja de friguri si pentru a fi frumosi si sanatosi tot anul. De asemenea, se crede ca Martisorul este un talisman pentru de deochi, care aduce sanatate, bunastare si iubire.

Astazi, in majoritatea zonelor din tara, femeile poarta martisoare in piept sau legate la mana. El se prinde in zorii zilei de 1 martie, inainte ca soarele sa rasara. Traditia spune ca persoana respectiva trebuie sa poarte martisorul pana pe 9 martie, fie toata luna, fie pana la sabatoarea Floriilor sau pana cand va vedea un copac inflorit. Astfel va avea noroc tot anul iar zilele ii vor fi frumoase si luminoase ca cele de primavara.

Cine poarta Martisor?

In general, pe 1 martie, femeile primesc martisoare de la barbati. In Moldova insa, barbatii sunt cei care primesc martisoare de la femei. Se spune ca gestul daruirii unui martisor este incarcat de semnificatii. Pe vremuri, baietii le ofereau martisoare numai fetelor pe care le iubeau. Oferirea unui martisor indeamna la intelegere, armonie si voie buna.
Se mai spune ca, daca martisorul este dat jos inainte de vreme, este un semn al ghinionului. Dupa ce el este dat jos, nu se arunca, ci se prinde in ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belsug.
In perioada 1-9 martie, fiecare femeie sau fata isi alege Baba pentru a vedea ce fel de an vor avea. Se spune ca, la fel cum este ziua Babei tale, asa va fi tot anul tau. Ziua Babei se alege in functie de ziua nasterii. De exemplu, daca esti nascuta pe 3, Baba ta va fi pe 3. Potrivit legendei, in zilele Babelor, Baba Dochia obisnuieste sa toarca si sa isi dea jos cele 9 cojoace cu care se protejeaza de frig in cele 9 zile. In aceste zile, femeile nu trebuie sa toarca daca nu vor sa aduca asupra lor furia Babei Dochia.

Martisorul, sarbatoare in jurul lumii

Bulgaria

Sarbatoarea primaverii: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor
Nu numai romanii sarbatoresc venirea primaverii. Pe 1 martie, vecinii nostri bulgari sarbatoresc Martenita. Oamenii poarta podoabele impletite din ata alba si rosie de pe 1 pana pe 30 martie sau pana cand vad o barza, o randunica sau un copac inflorit. Se spune ca bulgarii poarta asnurul cu rosu si alb pentru ca vor sa o imbuneze pe Baba Marta, o batrana tafnoasa si schimbatoare la fel ca primele zile de primavara.

Macedonia
In Macedonia, martisorul este purtat numai de copii. Ei si-l prind in piept pe 1 Martie si il tin pana in ziua de 9 a lunii. Dupa ce si le dau jos, copiii leaga martisoarele de crengile pomilor fructiferi pentru ca acesta sa rodeasca din belsug. Traditia mai spune ca martisoarele sunt si repere pentru randunicile care aduc daruri de Paste.

Republica MoldovaSarbatoarea primaverii: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

Traditia martisorului nu difera in Republica Moldova fata de cea din Romania. Incepand cu 1967, in Chisinau are loc un festival muzical care incepe in prima zi din martie, tine pana pe 10 si la el vin iubitorii de arta si muzicieni de peste hotare.
La Multi Ani! Va dorim o primavara frumoasa si luminoasa!

Preluare dupa http://www.garbo.ro

Lasati un raspuns