Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Primar cu voie de la Papă

Biserica nu vede cu ochi buni politica. Mai mult decât atât, capii Bisericii considerã cã cele douã sunt incompatibile. Politica e mincinoasã, ba uneori pentru politicã e folosit si apelativul atribuit femeilor usoare. Pentru un bihorean, Papa Ioan Paul al II-lea a fãcut exceptie.
Preotul Augustin Albert e singurul preot-primar din România. Primarul de Sinteu e la al doilea mandat. Preotul-primar spune cã a reusit greu sã-si convingã superiorii cã poate face ambele meserii fãrã a-i supãra nici pe Dumnezeu, nici pe liderii politici. Argumentul sãu forte, care l-a convins în primul rând pe episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef si apoi pe fostul Papã, a fost binele pe care îl poate face localnicilor din Sinteu.

Primar fãrã campanie

Augustin Albert nu si-a fãcut niciodatã campanie electoralã. Nici în sat, printre oameni, si cu atât mai putin în bisericã. „Nu am spus niciodatã vreun cuvânt despre politicã în bisericã. Singura incidentã cu politica a fost îndemnul meu ca oamenii sã-si exercite dreptul la vot, sã meargã la vot. Atât si nimic mai mult, spune Albert. De altfel, eu nu mã consider neapãrat om politic ca primar, ci mai degrabã administrator”. Chiar dacã nu si-a fãcut niciodatã campanie, Augustin Albert a reusit sã obtinã votul localnicilor din primul tur, iar procentul a fost de peste 70% în favoarea sa. Primarul îi pune, în schimb, la curent pe localnici cu probemele si oportunitãtile de la Primãrie. Lui Augustin Albert i-ar fi altfel si foarte greu sã intre în contact cu oamenii comunei, rãspânditi pe o suprafatã de aproximativ 50 kmp.

Curiozitãti

Augustin Albert spune cã se bucurã de sprijinul oamenilor fiindcã niciodatã nu i-a mintit. „Cred cã stiu cã sunt pe mâini bune fiindcã nu prea promit nimic, prefer sã fac. Iar usa mea le e deschisã 24 de ore din 24. Sunt la dispozitia lor”. În comuna Sinteu au mai fost înregistrate si alte cazuri atipice la vârful Primãriei. În mandatul trecut, Sinteul era singura comunã din România care nu avea viceprimar pentru a economisi fonduri. Apoi, în urmã cu opt ani, singurul român din localitate, ceilalti fiind slovaci, era primar.

Preluare dupa http://www.bihon.ro

Lasati un raspuns