Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria: Nu există nicio icoană făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca la Otlaca Pustă, în Ungaria.

Deși indirect îl face mincinos pe deputatul FIDESZ Simonka Gyorgy, PS Siluan nu este deloc deranjat de simpatiile deputatului pentru opera criminalului de război Wass Albert
Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a emis duminică, 19 februarie, un nou comunicat de presă, urmare materialului pe care l-am publicat pe blog, prin care face lămuriri suplimentare cu privire la afirmațiile deputatului FIDESZ Simonka Gyorgy, primar al localității Pusztaottlaka (in romanește Otlaca Pustă) din Ungaria, care susține că în biserica din localitatea Pusztaottlaka ar exista o icoană făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca.

PS Siluan (foto), Episcopul ortodox român din Ungaria întărește de această dată cele afirmate în comunicatul de presă anterior, și anume că Simonka Gyorgy este un mincinos și că afirmațiile sale referitoare la o icoană (în fapt un tablou) făcătoare de minuni care ar aparține părintelui Arsenie Boca nu au acoperire. PS Siluan asigură opinia publică în legătură cu faptul că ”nici un reprezentant oficial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, aşadar nici Arhimandritul Calinic, nu au susţinut sau afirmat vreodată că icoana în cauză este făcătoare de minuni, ci din contră, au luat măsuri şi au vegheat ca astfel de zvonuri să nu fie promovate. Niciodată nu s-a făcut caz nici de faptul că icoana ar aparţine Părintelui Arsenie Boca, deşi au existat anumite presupuneri în această privinţă.”

Ceea ce mi se pare stupefiant însă, este maniera în care PS Siluan răspunde întrebărilor pe care le-am lansat anterior pe blog în legătură cu apartenența politică și preferințele literare ale celui care a lansat afirmații false cu privire la presupusa icoană făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca. M-am arătat așadar intrigat în legătură cu faptul că deputatul FIDESZ Simonka Gyorgy, fan al operei iredentiste a scriitorului Wass Albert, care se face vinovat de moartea unor români din Ardeal, este membru în adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (ca mirean).

Replica PS Siluan la întrebarea mea este năucitoare: ”Nu criterii generale, precum este simpla apartenenţă la un anumit partid, sau preferinţele literare ale unuia sau altuia dintre membrii comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria şi felul cum acestea sunt interpretate, constituie principiul acceptării sau respingerii candidaturii sale, depusă legal, pentru accesul său într-unul dintre organismele eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, ci calitaţile pe care le dovedeşte statornic această persoană, cunoscută în mod personal, precum şi dispoziţia şi priceperea sa de a contribui activ şi intens la bunul mers al unei instituţii, pot să stea la baza propunerii şi ulterior a alegerii sale în această instituţie. Contrar anumitor presupuneri, Domnul Gheorghe Şimonca nu a dat dovadă niciodată de manifestări anti-româneşti.”

Cu alte cuvinte, un episcop ortodox român nu este deranjat de faptul că are în adunarea sa eparhială un mirean care este simpatizant al operei iredentiste a criminalului de război Wass Albert, condamnat în România pentru crime de război, același Wass Albert care se face vinovat de moartea unor români și evrei din Ardeal. Tot așa cum PS Siluan nu este deranjat de faptul că autorul blasfemiei, Simonka Gyorgy, este membru FIDESZ, același FIDESZ care luptă pe față împotriva României susținând autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna și Harghita.

În ceea cel privește pe deputatul Simonka Gyorgy, primar al localității Pusztaottlaka, pe care Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria îl promovează ca fiind primul deputat român din parlamentul de la Budapesta de după 1990, remarc faptul că acesta este oficial Simonka Gyorgy (pe pagina primăriei, pe profilul său de Facebook, etc.), iar când are de-a face cu Episcopia acesta este Gheorghe Simonca. Care v-a să zică, românul Gheorghe Simonca este român doar în comunicatele de presă ale Episcopiei, în rest el este Simonka Gyorgy.

Nu pot să bănuiesc decât motivațiile materiale ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în demersul său de a-l promova pe Simonka care un mare român. O simplă căutare pe internet arată foarte clar faptul că activitatea deputatului Simonka în interesul românilor din Ungaria este cel mult egală cu zero. Surse din interiorul comunității românilor din Ungaria confirmă și ele faptul că deputatul Simonka Gyorgy numai de interesul românilor nu are grijă în parlamentul de la Budapesta. Mă tem că nu pot să fiu de acord cu cei care susțin că renovarea unor biserici ortodoxe românești din Ungaria (care sunt în proprietatea statului ungar!) pe banii statului ungar și la intervențiile lui Simonka Gyorgy sunt fapte suficiente pentru a gira un personaj ca Simonka Gyorgy.

Comunitatea românilor din Ungaria se confruntă cu probleme foarte grave, fiind lăsată pradă unei deznaționalizări violente orchestrată cu bună știință de către guvernele de la Budapesta. Renovarea unor biserici care și așa sunt proprietate a statului ungar nu reprezintă în opinia mea temei suficient pentru a cauționa un personaj ca Simonka. Faptul că Simonka nu s-a remarcat prin atitudini anti-românești nu înseamnă că el este un automat un bun român, așa cum încearcă să-l promoveze Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

Subliniez încă odată inflamarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care are loc abia după ce minciuna ordinară a lui Simonka Gyorgy a ieșit la iveală, și lipsa unei reacții prompte din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria la data la care Simonka a făcut afirmațiile mincinoase pe care chiar Episcopia le-a contrazis în două rânduri.

Preluare dupa http://www.dantanasa.ro

Lasati un raspuns