Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Statuia Papei Ioan Paul al II-lea

La 15 august 2010, cu prilejul aniversării a 10 ani de când sanctuarul marian de la Cacica a fost ridicat la rangul de Basilica Minor, în fata bisericii romano-catolice a fost amenajată o piată si a fost dezvelită o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea. Piatra de temelie a pietei fusese sfintită la 15 august 2007 de către episcopul Petru Gherghel.
Monumentul a fost dezvelit de către primatul emerit al Poloniei, arhiepiscopul de Gniezno, Henryk Józef Muszyński si de episcopul Petru Gherghel.  La acest eveniment au mai participat episcopii Aurel Percă, Cornel Damian si Anton Cosa, eurodeputatul Bogdan Marcinkiewicz, presedintele regiunii Rybnick, Damian Mrowiec, primarul localitătii Rybnic, Wieslaw Janiszewski, reprezentantul Parlamentului polonez, deputatul Henryk Siedlaczek, precum si oficialităti locale. Cu acest prilej, episcopul Gherghel a spus următoarele: “Azi se împlineste aici un vis, o dorintă a sfântului părinte Papa Ioan Paul al II-lea de a ajunge la Cacica. Dorinta si-a manifestat-o de multe ori, iar asteptarea noastră a fost îndelungată”.
Statuia Papei Ioan Paul al II-lea este din bronz, are o înăltime de 2,2 metri si o greutate de 800 kg. Ea a fost realizată de o artistă poloneză si donată comunitătii din Cacica, de comunitatea din Rybnick (Voievodatul Silezia) cu care comuna suceveană este înfrătită. Pe spatele soclului se află o placă de bronz cu următoarea inscriptie în limba poloneză: “Mieszkancom gminy Kaczyka w dowód przyjażni powiat Rybnicki i gminy Czerwionka-Leszczyny, Gaszowice, Jejkowice, Lyski, Świerklany. Cacica 15.08.2010”, a cărei traducere în limba română este următoarea: “Locuitorilor comunei Cacica în semn de prietenie din partea regiunii (powiatului) Rybnick si a comunelor Czerwionka-Leszczyny, Gaszowice, Jejkowice, Lyski, Świerklany. Cacica 15.08.2010”.

Sursa: Wikipedia

Lasati un raspuns