Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Comemorarea omului politic basarabean Ion Buzdugan, fost secretar al Sfatului Tarii de la Chisinau in 1918

Vineri 9 martie a.c., zi trecuta in calendar “Sf.40 mucenici”, martirii crestini din Sevastia, a avut loc la Cimitirul Belu din Capitala omagierea a 125 de ani de la nasterea poetului si omului politic basarabean  Ion Buzdugan, fost secretar al Sfatului Tarii de la Chisinau in 1918, participant  la primul razboi mondial si luptator de seama pentru Unitatea Romaniei si a romanilor.
Manifestarea a fost organizata de Asociatia Obsteasca “ Vasile Stroescu” din comuna natala a celui comemorat, Brinzeni-Edinet(Republica Moldova), reprezentata prin doamna prof. Maria Andronachi-Presedinte si Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretudindeni(Fondata 1880), reprezentata prin Domnul Dipl.Ec. Stefan Popa-Vicepresedinte alaturi de care au participat reprezentanti ai Filialei Ramnicu Sarat a “Ligii”, localitate in care la data de 13 ianuarie, a avut loc prima manifestare din spatiul romanesc din acest an, dedicata implinirii a 200 de ani de cand Prutul a devenit “raul lacrimilor noastre“(Gr. Vieru), ale romanilor de pe  ambele maluri ale raului.

La aceasta manifestare de suflet si simtire romaneasca au fost prezenti reprezentanti ai Consiliului National al Reintegrarii (Mircea Druc, fost prim-ministru), ai Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni (Daniela Soros, Eugen Popescu), Platformei Civice “Actiunea 2012” (George Simion), Ministerului Culturii si Cultelor (Radu Enache), Membru in conducerea Filialei Chisinau a “Ligii” (Iurie Gutu), Stefan Teris-scriitor, Ion Iasan- Asociatia “Vasile Stroescu”, General de Brigada(r) Nicolae Mateescu si Ec. Stefan D. Petcu-Membrii al Filialei Ramnicu Sarat a “Ligii”, Constantin Sinescu-sculptor, Tudor Apolozan precum si alte persoane cu chemare pentru aceasta actiune.
Slujba de pomenire oficiata cu har de Preotul Paroh Gheorghe Buzenco din cartierul “Mahala” din Cernauti(Ucraina) a fost urmata de prezentarea unor momente evocatoare dedicate vietii  si activitatii lui Ion Buzdugan, sustinute de Stefan Teris, Mircea Druc si Stefan D. Popa.
Un moment inaltator a fost oferit de doamna Prof. Maria Andronachi prin prezentarea realizarilor poetului Ion Buzdugan: literatura(proza, poezie, traduceri, culegeri de folclor), activitate politica (demnitar in Sfatul Tarii din Basarabia, deputat in Parlamentul Romaniei, Subsecretar de Stat in Guvernul Nicolae Iorga, membru fondator al Partidului National Moldovenesc).
Comemorarea lui Ion Buzdugan il readuce pe marele poet si politician basarabean in memoria contemporanietatii romanesti, care a ocupat, asa cum a afirmat Nicolae Iorga, “un loc deosebit”, prin aparitia sa intr-un ceas bun intre acei care cunoscand tot ce a dat sufletul nostru national, si-a facut datoria de a adaugi tot ce poate da in vremea sa pamantul in care s-a nascut si prin talmacirile sale a dat glas si semnificatie atat naturii mute cat si multimilor ce vuiesc.

Comemorarea omului politic basarabean Ion Buzdugan, fost secretar al Sfatului Tarii de la Chisinau in 1918
Vorbitorii au subliniat necesitatea ca generatiile prezente si viitoare sa cunoasca ce au facut inaintasii nostrii pentru romani si romanime, accentuand ideea ca perioada de dominatie comunista a interzis accesul catre astfel de informatii a romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar si din diaspora, iar intrarea noastra -a tuturor romanilor- in Uniunea Europeana presupune si cere sa ne ducem acolo cu tot ceea ce avem in materie de istorie, cultura, obiceiuri, educatie.

General de brigada ( r)
Nicolae Mateescu

Lasati un raspuns