Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Veche biserica din Montreal transformata in sala de concerte

O veche biserica in stil romanic din Montreal a fost recent transformata in Sala de Concerte Bourgie. Atunci cand aceasta a fost scoasa la vanzare, conducerea Muzeului de Arta din Montreal a decis sa pastreze caracterul istoric al zonei si astfel au inclus spatiul bisericii in programul de extindere al muzeului. Proiectul de reconversie a ajutat la conservarea fatadei si a optsprezece vitralii Tiffany care impodobesc ficare laterala a bisericii.
Echipa de la Provencher Roy + Associes Architects s-a ocupat de proiect avand mare grija pentru pastrarea detaliilor istorice. Biserica a fost construita in 1894 de Alexander C. Hutchinson. Sub conducerea noii echipe de specialisti nava centrala a bisericii a fost transformata pentru a gazdui Sala de Concerte Bourgie si cele 120 de reprezentatii programate de Fundatia Arte Musica. Printre cele mai valoroase detalii ale vechiului edificiu se numara vitraliile Tiffany pentru ca la vremea respectiva, compania nu realiza des astfel de sticla cu modele religioase si atunci acestea sunt foarte rare.

Sala de Concerte Bourgie

Spatiul navei a fost conceput sa permita organizarea unor evenimente diferite, astfel ca scaunele se pot scoate sau se pot aseza in functie de spectacol. Balconul mentine inca strana originala a bisericii, realizata in forme organice, ondulate si la care in urma interventiei, au fost adaugate niste spatare ergonomice, pentru mai mult confort.

Lucrarile de extindere si renovare au suplimentat spatiul de expunere al muzeului cu inca 5300mp, regasindu-se in cladirea avand cinci niveluri din spatele bisericii. Sentimentul ca exista o legatura intre arta plastica de buna calitate si muzica de camera imbogateste programul acestora, un exemplu elocvent fiind sincronizarea muzicii pe care vizitatorul o poate asculta in casti cu perioada istorica in care au fost realizate picturile din salile respective. Datorita spatiilor suplimentare, care gazduiesc operele artistilor canadieni, muzeul poate prezenta 11% din intreaga colectie, fata de doar 5% cat reusea inainte.

Sala Bourgie si noua extindere sunt legate de cladirea principala a muzeului, aflata peste strada, printr-un pasaj subteran care prezinta expozitia operelor de arta de mari dimensiuni realizate de artistii canadieni. Atat muzeul cat si orasul au avut de castigat in urma realizarii acestui proces de reconversie, stabilind noi standarde pentru salvarea bisericilor istorice din Montreal.

Preluare dupa http://www.spatiulconstruit.ro

Lasati un raspuns