Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Italia: sedinta Conferintei Permanenta “Religii, cultura si integrare”

În dupa masa zilei de luni, 19 martie 2012, a avut loc prima sedinta a Conferintei Permanente intitulata: “Religii, cultura si integrare”, initiata de Ministerul pentru Cooperare Internationala si Integrare al guvernului Italiei.
La aceasta au participat reprezentanti ai comunitatilor ortodoxe, protestante, ebraice, musulmane, budiste etc., prezente pe teritoriul Italiei. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat Preasfintitul Parinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei se arata intr-o corespondenta primita la redactie.
În prima parte, Ministrul Andrea Riccardi a prezentat motivatia constituirii acestei Conferinte Permanente: necesitatea, atât pentru Italia, cât si pentru minoritatile etnice, de a se integra în realitatea italiana. Pornindu-se de la faptul ca dimensiunea religioasa este constitutiva identitatii persoanei, la care se adauga identitatea sa culturala, Ministerul Cooperarii Internationale si al Integrarii încurajeaza diferitele comunitati religioase sa se implice, prin specificul lor, la complexul proces pe care îl reprezinta integrarea în societatea italiana a diferitelor minoritati, cultivând, în acelasi timp, propriul specific, aducându-si aportul la pace si la buna întelegere în societate.
Au mai intervenit Doamna Annamaria Cancellieri, Ministrul de Interne al Italiei, subliniind importanta pe care o acorda Statul Italian pentru siguranta tuturor locuitorilor lui, atât pentru cei italieni cât si pentru straini. A intervenit, în fine, Profesorul Giuseppe De Rita (Presedintele Centrului de Studiu a Investitiilor Sociale – Censis), subliniind caracterul complex al procesului integrarii, în care identitatea religioasa poate juca un rol important, sau pe care aceasta îl poate frâna, ducând la fundamentalisme si intoleranta.
În partea a doua a întâlnirii, diferitii reprezentanti ai comunitatilor religioase prezente au fost invitati sa ia cuvântul. În interventia sa, Preasfintitul Parinte Episcop Siluan a multumit mai întâi pentru invitatia de a participa la aceasta Conferinta Permanenta, subliniind importanta pe care o reprezinta aceasta initiativa pentru Episcopia Ortodoxa Româna a Italiei, recunoscuta juridic de catre Statul Italian (în 12 septembrie 2012) si care, prin activitatea ei pastorala, catehetica, social-filantropica sau culturala, doreste sa participe activ la procesul de integrare în societatea italiana, aducând totodata propriul aport la îmbogatirea spirituala si culturala a acesteia. Pentru aceasta, comunitatea noastra are nevoie de structurile necesare pentru activitatile pe care le desfasoara si care nu se limiteaza doar la asistenta spirituala si pastorala, pentru a se putea reuni si pentru a-si putea forma proprii fii, pentru ca, în mod concomitent, sa poata împartasi propriile valori cu cei din afara lacasului de cult, traitori în societatea italiana.
În concluzie, Ministrul Andrea Riccardi a subliniat faptul ca accentul nu se pune pe cultivarea dialogului interreligios care îsi are importanta lui, ci se doreste ajutorarea comunitatilor religioase, prin punerea la îndemâna lor a mijloacelor prin care sa progreseze în procesul de integrare în societatea italiana, pentru ca, la rândul lor, sa-si poata aduce aportul specific în bunul mers al societatii.
Modelul de ajutorare se va elabora prin dialogul dintre reprezentantii respectivelor comunitati si diferitii responsabili, ministri sau specialisti din ministere, pe diferitele sectoare ale vietii (educatie, cultura, social etc). Conferinta Permanenta “Religii, cultura si integrare” îsi va desfasura lucrarile cu o frecventa regulata, lunar sau bilunar.

Lasati un raspuns