Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Diplomaţie greşită în sutană. Baconschi a trimis la Ambasadă, în Thailanda, ţară de religie budistă, un teolog ortodox

Teodor Baconschi a plecat de la şefia Ministerului de Externe după trei ani de mandat (23 decembrie 2009 – 23 ianuarie 2012). A fost demis după o serie de gafe care l-au  scos din minţi până şi pe Boc Emil, superior ierar­hic şi la partid, şi la Guvern. Scoa­terea lui de la Externe a fost făcută printr-un gest puţin diplomatic, el aflând că a rămas fără “coledzi” printr-un SMS, pe când se afla la un dineu la Bruxelles. Cei trei ani de mandat sunt marcaţi de o “activitate” susţinută pentru schimbări în structura corpului diplomatic. Aceste miş­cări de cadre au avut însă ca scop bine definit trimiterea la post a unor apropiaţi (şi apropiate) ai ministrului. Pe lângă rezolvarea cererilor venite de la Cotroceni şi din Modrogan, pentru plasarea politrucilor şi pilelor, Baconschi a reuşit, cum spuneam, şi promovări pe criterii “de suflet”. Cum se ştie, biografia lui Baconschi este strâns legată de biserică. A absolvit studii de teologie, a fost implicat în jocuri de culise în Biserica Ortodoxă, şi-a exercitat prima funcţie de am­ba­sador pe lângă Sfântul Scaun, trimis al României, sub mandatul lui Emil Constantinescu. A avut suficient timp să înveţe nu doar tainele şi ritualurile religioase, ci şi pe cele ale diplomaţiei.

Ministrul “Taica popa”
Nu putem să ne pronunţăm în ceea ce priveşte competenţele în lu­mea prelaţilor, în care Teodor Baconschi este acoperit cu o sumedenie de diplome şi onoruri. Punctul sensibil este diplomaţia, loc în care nu a putut să  performeze. Singura mare rea­li­za­re a fost votul din 2009, de la Am­basada din Paris pe care o conducea, ră­­mas ca exemplu de viteză  ne­lă­murită nici până acum. Această mare suspiciune i-a deschis însă calea spre mi­nisteriat şi noi obligaţii faţă de Traian Băsescu. Semnificativ pentru felul în care este percepută prestaţia lui Ba­conschi în lumea “închisă” a diplomaţilor este numele de “cod” care i s-a atribuit: “Taica popa”. Doar în­tâmplător sau pentru că şi-a transformat porecla în renume?

Iată o “performanţă” care a stârnit multe discuţii pe culoarele MAE, dar şi în asociaţiile care urmăresc cu interes firesc ceea ce se întâmplă în această “castă”, intrată însă într-un proces de degradare abruptă sub mandatul său. Este vorba despre numirea în funcţia de  însărcinat cu afaceri a.i. la Ambasada României în Regatul Thailandei, la Bangkok, a dlui Gruia Jacotă, care  are o biografie scurtă, dar interesantă. Născut la Iaşi, acum 40 de ani, are ca stare civilă statutul de divorţat şi tată a doi copii. La studii, filiera teologică l-a ridicat în ochii lui Baconschi: a terminat în 1994 Fa­cultatea de Teologie Ortodoxă la Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi. A fost destinat să servească ortodoxia şi creştinismul, mai întâi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, apoi în diferite programe ale ortodoxiei la Cairo şi la Hong Kong, unde se şi căsătoreşte. Din 2006 îşi desco­peră vocaţia de diplomat şi obţine în ierarhia meseriei gradul de ataşat, apoi de secretar III şi în 2011, pe cel de secretar II. Acest grad profesio­nal este însă considerat inferior, pentru a conduce o misiune diploma­tică, potrivit cutumei. Asta nu l-a împie­dicat pe “Taica popa” să-l trimită pe Jacotă, şi el teolog la bază, în misiu­ne în Thailanda. Acolo a mai dat de o problemă sensibilă: ţara este în proporţie de 95 la sută de religie bu­distă, ceea ce, iar potrivit cutumei, poate fi un motiv de întrebări interioare pentru gazde. Desigur îi urăm reprezentantului României în Thailanda, Gruia Jacotă, succes într-o mi­siune în care a fost trimis de Baconschi fără res­pectarea unor criterii de grad pro­fe­sional şi experienţă anterioară. CV sub­ţire, teolog ortodox divorţat, tri­mis şef de misiune la budişti, doar se­cretar II. Urmează desigur şi ironia în­trebării răspândită în comunitatea di­plo­maţilor: aşa tânăr şi deja Popescu?

Gruia Jacotă
● născut: 25 martie 1972
● studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Iaşi
experienţă profesională:
● 1994 – 1996: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, secretar
● 1996 – 2000: coordonator programe Federaţia Mondială a Studenţilor Creştini, Cairo
● 2001 – 2003: consilier probleme religioase, Metropolinatul Ortodox al Asiei de Sud-Est, Hong-Kong

Preluare dupa http://www.jurnalul.ro

Lasati un raspuns