Diplomaţie greşită în sutană. Baconschi a trimis la Ambasadă, în Thailanda, ţară de religie budistă, un teolog ortodox
Teodor Baconschi a plecat de la şefia Ministerului de Externe după trei ani de mandat (23 decembrie 2009 – 23 ianuarie 2012). A fost demis după o serie de gafe care l-au scos din minţi până şi pe Boc Emil, superior ierarhic şi la partid, şi la Guvern. Scoaterea lui de la Externe a fost făcută printr-un gest puţin diplomatic, el aflând că a rămas fără “coledzi” printr-un SMS, pe când se afla la un dineu la Bruxelles. Cei trei ani de mandat sunt marcaţi de o “activitate” susţinută pentru schimbări în structura corpului diplomatic. Aceste mişcări de cadre au avut însă ca scop bine definit trimiterea la post a unor apropiaţi (şi apropiate) ai ministrului. Pe lângă rezolvarea cererilor venite de la Cotroceni şi din Modrogan, pentru plasarea politrucilor şi pilelor, Baconschi a reuşit, cum spuneam, şi promovări pe criterii “de suflet”. Cum se ştie, biografia lui Baconschi este strâns legată de biserică. A absolvit studii de teologie, a fost implicat în jocuri de culise în Biserica Ortodoxă, şi-a exercitat prima funcţie de ambasador pe lângă Sfântul Scaun, trimis al României, sub mandatul lui Emil Constantinescu. A avut suficient timp să înveţe nu doar tainele şi ritualurile religioase, ci şi pe cele ale diplomaţiei.
Ministrul “Taica popa”
Nu putem să ne pronunţăm în ceea ce priveşte competenţele în lumea prelaţilor, în care Teodor Baconschi este acoperit cu o sumedenie de diplome şi onoruri. Punctul sensibil este diplomaţia, loc în care nu a putut să performeze. Singura mare realizare a fost votul din 2009, de la Ambasada din Paris pe care o conducea, rămas ca exemplu de viteză nelămurită nici până acum. Această mare suspiciune i-a deschis însă calea spre ministeriat şi noi obligaţii faţă de Traian Băsescu. Semnificativ pentru felul în care este percepută prestaţia lui Baconschi în lumea “închisă” a diplomaţilor este numele de “cod” care i s-a atribuit: “Taica popa”. Doar întâmplător sau pentru că şi-a transformat porecla în renume?
Iată o “performanţă” care a stârnit multe discuţii pe culoarele MAE, dar şi în asociaţiile care urmăresc cu interes firesc ceea ce se întâmplă în această “castă”, intrată însă într-un proces de degradare abruptă sub mandatul său. Este vorba despre numirea în funcţia de însărcinat cu afaceri a.i. la Ambasada României în Regatul Thailandei, la Bangkok, a dlui Gruia Jacotă, care are o biografie scurtă, dar interesantă. Născut la Iaşi, acum 40 de ani, are ca stare civilă statutul de divorţat şi tată a doi copii. La studii, filiera teologică l-a ridicat în ochii lui Baconschi: a terminat în 1994 Facultatea de Teologie Ortodoxă la Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi. A fost destinat să servească ortodoxia şi creştinismul, mai întâi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, apoi în diferite programe ale ortodoxiei la Cairo şi la Hong Kong, unde se şi căsătoreşte. Din 2006 îşi descoperă vocaţia de diplomat şi obţine în ierarhia meseriei gradul de ataşat, apoi de secretar III şi în 2011, pe cel de secretar II. Acest grad profesional este însă considerat inferior, pentru a conduce o misiune diplomatică, potrivit cutumei. Asta nu l-a împiedicat pe “Taica popa” să-l trimită pe Jacotă, şi el teolog la bază, în misiune în Thailanda. Acolo a mai dat de o problemă sensibilă: ţara este în proporţie de 95 la sută de religie budistă, ceea ce, iar potrivit cutumei, poate fi un motiv de întrebări interioare pentru gazde. Desigur îi urăm reprezentantului României în Thailanda, Gruia Jacotă, succes într-o misiune în care a fost trimis de Baconschi fără respectarea unor criterii de grad profesional şi experienţă anterioară. CV subţire, teolog ortodox divorţat, trimis şef de misiune la budişti, doar secretar II. Urmează desigur şi ironia întrebării răspândită în comunitatea diplomaţilor: aşa tânăr şi deja Popescu?
Gruia Jacotă
● născut: 25 martie 1972
● studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Iaşi
experienţă profesională:
● 1994 – 1996: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, secretar
● 1996 – 2000: coordonator programe Federaţia Mondială a Studenţilor Creştini, Cairo
● 2001 – 2003: consilier probleme religioase, Metropolinatul Ortodox al Asiei de Sud-Est, Hong-Kong
Preluare dupa http://www.jurnalul.ro