Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Nou Regulament al Comisiei de pictură bisericească

La Palatul Patriarhiei, pe 26 martie 2012, a avut loc întrunirea unei comisii speciale pentru elaborarea unui nou Regulament de funcţionare a Comisiei de pictură bisericească. Întâlnirea de lucru a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care a primit încredinţarea Sfântului Sinod pentru adaptarea regulamentului la necesităţile actuale, după cum informează „Ziarul Lumina”.
Din comisia care s-a reunit ieri au mai făcut parte părintele Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, părintele Alexandru Moţoc, inspector general bisericesc, părintele Florin Şerbănescu, preşedintele Comisiei de pictură bisericească, şi alţi reprezentanţi ai Sectorului Patrimoniu bisericesc din Administraţia Patriarhală.‘Comisia de lucru aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit pentru ca să dea ultima formă a Regulamentului de funcţionare a Comisiei de pictură bisericească, o lucrare foarte necesară pentru Biserica noastră. Am încercat prin regulamentul care urmează să fie aprobat să oferim atât Comisiei naţionale de pictură bisericească, cât şi Comisiilor mitropolitane acele principii de funcţionare şi de controlare şi urmărire a lucrărilor de pictură care se săvârşesc în Biserica noastră, ca ele să fie lucrări de artă, să fie îndeplinite aşa cum se cuvine, cu toate aprobările necesare, cu devize din partea specialiştilor’, a spus Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, preşedintele Comisiei de elaborare a noului regulament.

Vechiul regulament de organizare a Comisiei de pictură bisericească se află în vigoare de aproape şase decenii, fiind elaborat în timpul patriarhului Justinian, în urma unor hotărâri ale Sfântului Sinod din anul 1958. De atunci au fost discutate în mai multe etape o serie de adaptări necesare la textul regulamentului, trecându-se acum la revizuirea de ansamblu a acestui document fundamental, care are ca scop reglementarea activităţii în domeniul artei bisericeşti din cuprinsul Patriarhiei Române.

Noi condiţii pentru realizarea lucrărilor de pictură bisericească

‘Este vorba de prevederi foarte importante privitoare la atribuţiile fiecărei instanţe administrative, adică fie a comisiei centrale, fie a celor mitropolitane, prevederi referitoare la formarea pictorilor bisericeşti, la modul în care se execută lucrările, cum se întocmesc documentaţiile, cum se promovează şi cum se avizează ele, cum se procedează ulterior la urmărirea executării în condiţii de calitate superioară a acestor lucrări şi cum se fac recepţiile în acest domeniu. Este ştiut faptul că arta bisericească este o componentă importantă a ceea ce înseamnă lăcaşul de cult ca spaţiu sacru în care credincioşii împreună cu clericii îşi caută întotdeauna universul acela de întâlnire cu Dumnezeu. De aceea este firesc să se acorde o atenţie deosebită felului în care se realizează lucrările de artă bisericească de orice fel, în cuprinsul sfintelor noastre lăcaşuri’, a explicat pentru „Ziarul Lumina” părintele Florin Şerbănescu, secretarul Comisiei de elaborare a noului regulament.

După 1990, în ţara noastră s-a înregistrat o perioadă de construcţie de biserici noi fără precedent în istoria noastră. În douăzeci de ani s-a trecut la ridicarea a circa 200 de lăcaşuri ortodoxe noi, fapt care a condus la o mai mare nevoie de lucrări de împodobire cu pictură bisericească, care trebuie să fie conforme din punct de vedere dogmatic şi din punctul de vedere al canoanelor iconografice cu tradiţiile ortodoxiei.

Preluare dupa http://www.basilica.ro

Lasati un raspuns