Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Din invataturile Parintelui Arsenie Boca: Trupul si Crucea

“Oamenii se conduc după trup, după instincte, nu după raţiune şi aproape deloc nu se lasă conduşi de Dumnezeu. Nu vor să fie conduşi de Dumnezeu. Aceasta li se pare cea mai mare suferinţă, cea mai cumplită tiranie. Aceştia sunt “cei trupeşti”. Toţi aceştia fug de cruce ca de ceasul morţii. Doi inşi fug de cruce: omul şi diavolul; omul lumii acesteia şi fiii diavolului.
Crucea e simbolul unei concepţii de viaţă: capacitatea de jertfa pentru cauza lui Dumnezeu în lume, între oameni, cu tine însuţi – că dacă vrei să fii fiul lui Dumnezeu, trebuie să te lepezi de tine, să-ţi iei crucea şi să urmezi lui Hristos. Adică să-ţi integrezi concepţia jertfei egoismului, a subiectivismului, a existenţei pentru sine. – Că numai aşa poţi ierta pe toţi cei ce-ţi greşesc ţie, pentru că tu nu mai exişti, nu te lezezi, nu te mai aperi. – Are Cine – dacă mai trebuie.
Aşa doar, de pe cruce, poţi ierta, binecuvânta, face bine – cum cere una din fericiri.

Ce paradox între cruce şi fericire…acabei VI

12.Rog dar pe cei ce vor ceti această carte, să nu se îngrozească din cauza acestor suferinţe, ci să socotească muncile acestea că nu spre pieire, ci spre învăţătură au fost neamului nostru.

13.Că dacă Domnul nu lasă multă vreme pe cei ce lucrează fărădelege, ci degrab îi aruncă în munci, semn de mare facere de bine este.
Ceilalţi, cu un aparataj cât mai bun posibil, sunt capabili să “prindă” principiile – legile divine ale universului şi ale atomului.
Aceştia se integrează în Adevăr. Aceştia au ceva de spus oamenilor de la Dumnezeu. Şi oamenii nu ştiu cu câtă încăpăţânare i-a înzestrat Dumnezeu pe aceia cărora le-a dat să spuie ceva oamenilor.
“Pe calea vieţii nu vei întâlni niciodată raţiunea ei de-a fi” – că nu se explică prin sine. “Raţiunea suficientă” o are într-ALTCINEVA.”

Lasati un raspuns