Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

“Flori şi florărese în Bucureşti”, expoziţie la Budapesta în întâmpinarea sărbătorilor pascale

Miercuri, 4 aprilie 2012, Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează de la ora 18.00 un eveniment aflat în relaţie cu apropiatele sărbători pascale catolice şi ortodoxe, Floriile şi Paştele: vernisajul expoziţiei de pictură, fotografie şi fotoreportaj “Flori şi florărese în Bucureşti”, o paralelă între Bucureştiul interbelic şi cel contemporan, între florăresele de altădată şi cele de acum, în viziunea curatorului Pavel Şuşară, critic de artă.
Expoziţia redă atmosfera pieţei de flori din Bucureştii vechi, cu florăresele care practicau această meserie din generaţie în generaţie, pusă faţă în faţă cu sistemul actual al comercializării florale. Începând cu imagini de arhivă din anii 1920 până la cele din zilele noastre, expoziţia propune o călătorie “între timp” prin intermediul creaţiilor artiştilor, Mirela Traistaru, Lucian Muntean şi Justinian Scărlătescu – pictură, fotografie sau reportaj. Expoziţia va putea fi vizitată la sediul ICR Budapesta (str. Izsó nr. 5.) până în data de 14 mai 2012.
În aeeaşi seară, clubul de film oferă de la ora 19.00 un film artistic românesc de excepţie, “Morgen”, în regia lui Marian Crişan, producţia care a deschis Săptămâna Filmului Românesc la Budapesta din luna octombrie 2011.
Morgen, r. Marian Crişan. Nelu lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta – un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele sunt la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia într-o veche fermă izolată pe un camp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului.
Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal… Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă graniţa. Fără să înţeleagă exact ce se întâmplă, Nelu ia banii cu care apoi va cumpăra ţigle noi pentru acoperiş… El îi promite emigrantului că îl va ajuta să treacă graniţa mâine… Morgen…
Durată: 100 minute

Lasati un raspuns