Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tradiţie bizară de Paşte: Femei biciuite peste fese. VEZI ALTE OBICEIURI CIUDATE

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paşte are loc în Republică Cehă, Ungaria şi Slovacia, unde tradiţia cere că femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea mare. Bărbaţii aruncă cu apa peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de sălcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete.
În Finlanda, copiii se îmbrăcă decent, frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură.

În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legendă spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte.

În Franţa, pe străzile oraşului Haux, peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an.

În Germania, se aprinde un foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămăşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de primăvară asupra zilelor reci ale iernii.

În Joia mare, în oraşul Verges din Spania, se organizează un “dans al morţii”. Toţi participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete care poartă cutii pline cu cenuşă.

În Elveţia, toate satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

În Marea Britanie, în timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, poliţiştii claxonează de fiecare dată când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut.

Lasati un raspuns