Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Traditii si obiceiuri de Florii

In ziua de Florii trebuie neaparat sa adunati ramuri de salcii care sa fie sfintite si sa coaceti cateva placinte pentru a fi oferite ca pomana.
De Florii se sarbatoreste intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim. Celebrata in ultima duminica pana in Paste, numita si Duminica Floriilor, sarbatoarea este de fapt mai veche decat semnificatia ei crestina. In timpurile romane, era dedicata Zeitei Flora.
Crestinismul si-a dus contributia la sporirea importantei acestei zile, prin intrarea Domnului in Ierusalim, transformand Duminica Floriilor in ziua de debut a pregatirilor pentru Invierea Domnului.
Unul dintre cele mai importante simboluri ale sarbatorii sunt ramurile de salcie, fiind vorba de o serbare a vegetatiei si a renasterii. Traditia spune ca inainte de Duminica Floriilor se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Apoi acest ramuri se impart credinciosilor, ele avand putere de vindecare si de protejare a locuintei, conform ele.ro.
Tot acum se sfarseste perioada Martisorului, asadar toate fetele si femeile care si-au legat de incheietura bratului un fir de martisor, de 1 Martie, acum il dezleaga si il leaga intre crengile unui copac inflorit.
In Duminica Floriilor este interzis sa te speli pe cap, altfel parul va albi peste noapte. Pentru fetele care vor sa-si intalneasca sufletul pereche, obiceiul spune ca trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii, iar cu aceasta apa sa se spele pe cap si apoi sa toarne apa la radacina unui copac inflorit. Insa toate astea pana la venirea zorilor!

Legenda lui Lazar
Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar, iar Invierea lui Lazar este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc. In popor se crede ca Lazar era un fecior tanar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara.
Potrivit traditiei, intr-o sambata Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama-sa sa faca placinte. Urcand intr-un copac sa ia muguri pentru animale, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare.
Potrivit legendei ca Lazar ar fi murit de dorul placintelor, exista obiceiul ca in aceasta sambata, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post, scrie crestinortodox.ro.

Alte traditii ale Floriilor
– Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.- Cine nu sarbatoreste in mod potrivit Floriile, se va umple de pistrui, potrivit codrosu.ro.
– Fiind o sarbatoare a renasterii, in aceasta zi este bine sa se aerisiasca hainele, se se primeneasca obiectele din casa si fetele sa-si scoata zestrea afara in soare pentru a-si atrage ursitul.

Lasati un raspuns