Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Benedict al XVI-lea la slujba pascala din Catedrala San Pietro: “Intunericul care ascunde valorile umane si pe Dumnezeu este un adevarat pericol”

Papa Benedict al XVI-lea a denuntat sambata “amenintarea” pe care o reprezinta pentru omul contemporan “intunericul ce il ascunde pe Dumnezeu si valorile” intr-un moment in care imensele sale cunostinte ii confera “o putere incredibila”, in cadrul slujbei pascale, relateaza AFP.
“Daca Dumnezeu si valorile, diferenta dintre bine si rau raman ascunse in intuneric, toate celelalte iluminari, care ne dau o putere incredibila, nu sunt doar progrese, ci si amenintari care pun in pericol lumea. Intunericul cu adevarat amenintator pentru om este faptul ca el este capabil sa vada si sa caute lucrurile tangibile, materiale, dar nu vede incotro se indreapta lumea si de unde vine aceasta”, a remarcat el intr-o nota pesimista.
Benedict al XVI-lea si-a ilustrat cuvintele cu o imagine: “Astazi, putem sa ne luminam orasele intr-un mod atat de uimitor, incat stelele de pe cer nu mai sunt vizibile. In ceea ce priveste lucrurile materiale noi cunoastem si putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu si binele, nu mai reusim sa identificam”.
Papa, pe numele sau de la nastere Joseph Ratzinger, s-a declarat ingrijorat de faptul ca omul contemporan ocidental refuza transcendenta, intr-un moment in care in Occident majoritatea oamenilor nu mai adera la marile religii sau sunt in cautare.
“Odata cu invierea lui Iisus, lumina insasi este creata intr-un mod nou” pentru a lumina omul, a pledat liderul Bisericii Catolice.
Benedict al XVI-lea a evocat necesitatea unitatii acestei Biserici, afectata de numeroase curente, recurgand la o alta imagine, reprezentata de ceara lumanarii pascale. In ceara, “munca albinelor”, “intra in joc creatia intreaga, creatia devine purtatoare de lumina”, a subliniat el.
Suveranul Pontif a botezat, varsand apa peste crestetele lor, opt adulti. Acestia, trei barbati si cinci femei, de nationalitate germana, italiana, albaneza, turcmena, americana, slovaca si cameruneza, imbracati in vesminte liturgice albe, au primit apoi binecuvantarea si comuniunea.
Lunga ceremonie a inceput cu doua ore si jumatate inainte cu pregatirea lumanarii pascale in atrium.
Papa a adus-o apoi aprinsa in imensa bazilica unde toate luminile fusesera stinse, avansand pe o platforma rulanta, intr-o liniste deplina.
La rostirea cuvintelor “Lumen Christi” (“Lumina lui Cristos”), bazilica s-a luminat, pentru a simboliza trecerea de la o lume a mortii si a pacatului la una a adevarului si a vietii, pe care o celebreaza traditia crestina a sarbatorii de Paste.

Lasati un raspuns