Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Programul slujbelor din Saptamâna Mare si din zilele Sfintelor Pasti – 2012

In Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare se vor oficia zi de zi slujbe nocturne in biserica parohială romaneasca din Strasbourg localizata in rue Sainte Elisabeth la nr. 14, ne anunta Parintele Vasile Iorgulescu. “Cunoscute şi sub denumirea de denii, acestea sunt slujbele care se savârsesc in biserici după orele 18.00-19.00 şi care, începând din seara Floriilor, se desfasoară până vineri seara, inclusiv. Deniile conţin elemente specifice care le dau caracter de unicat, iar cele mai importante sunt cele de joi seara (Denia celor 12 Evanghelii) şi vineri seara (Denia Prohodului), cunoscute şi sub denumirile de Denia Mica şi Denia Mare.
Deniile nu sunt doar slujbe de dimineaţă savârşite seara, pana tarziu în noapte, ci scopul lor principal este ca, prin rugăciune şi cântare, prin citirea Sfintei Scripturi şi meditaţie, prin pocăinţă şi post, să se alunge din suflete intunericul păcatelor.
Pentru orice credincios, zilele de luni şi marţi din Săptămâna Patimilor sunt pregătitoare în vederea înţelegerii sensului venirii lui Hristos în lume, a patimilor şi morţii Sale, anume acela de a birui păcatul şi moartea prin jertfa de Sine. In aceste zile, la denii se citesc pilde despre împărăţia cerurilor, despre părerea de rău pentru păcatele săvârşite şi, mai ales, despre adevărata iubire pentru Dumnezeu.

Vineri 6 aprilie, ora 17:00 – Taina Sfântului Maslu
Duminică 8 aprilie (Duminica Floriilor), ora 9.15 Utrenia, ora 10.30 Sfânta Liturghie, urmată de binecuvântarea sălciilor şi parastase (dezlegare la peşte). Molitfa pentru spovedanie.
Luni 9 aprilie, ora 18.30: Denie
Marţi 10 aprilie, ora 18.30: Denie
Miercuri 11 aprilie, ora 18.30: Denie
Joi 12 aprilie (Joia Mare), ora 18.30: Denia celor 12 Evanghelii, urmată de Taina Mărturisirii (spovedanii)
Comemorarea Cinei celei de Taină, în timpul căreia a fost instituită Sfânta Euharistie (Impărtăşania). Biserica ne invită la slujba Sfintelor Patimi, când se dă citire celor douăsprezece texte luate din cele patru Evanghelii, relatând evenimentele care au precedat şi însoţit Răstignirea lui Iisus.
Vineri 13 aprilie (Vinerea Mare), ora 18.30: Denia Prohodului Domnului, urmată de Taina Mărturisirii (spovedanii)
Odele slujbei Prohodului ne înfăţişează drama îndepărtării omului din plenitudinea în care îl aşezase Dumnezeu şi pogorârea lui Iisus la iad ca să îl caute pe Adam până în adâncurile morţii (omenirea care l-a abandonat pe Dumnezeu şi care se simte abandonată de El). Din dragoste pentru noi, Dumnezeu se lasă batjocorit, răstignit şi aşezat în mormânt de către cei pe care a venit să-i mântuiască.
Sâmbătă 14 aprilie (Sâmbăta Mare)
– ora 9,30 – 11,30: împărtăşirea copiilor şi Taina Mărturisirii (spovedanii)
– ora 22,45: Canonul urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Invierii Domnului, împărtăşirea celor pregătiţi prin post şi spovedanie; binecuvântarea ouălor roşii şi a cozonacilor.
De reţinut:
– lumânările speciale pentru noaptea Sfintelor Paşti se pot procura numai la intrarea în biserică, înaintea începutului Slujbei Invierii (pentru a evita picăturile de ceară şi a proteja capela, nu se aduc lumânări din afară);
– “Paştile” (prescură stropită cu vin şi binecuvântată) se vor împărţi la sfârşitul Sfintei Liturghii din noaptea Invierii şi la “A Doua Inviere” (în ziua de Pasti, după ora 13,30).
Duminică 15 aprilie (Invierea Domnului), ora 13,30: Vecernia Sfintelor Paşti (“A Doua Inviere”) şi agapă festivă (enoriaşii pot aduce la biserică bucate de sărbătoare, care se vor depune pe mesele pregătite din timp în spaţiul amenajat şi se vor binecuvânta la sfârşitul slujbei, îngăduind astfel tuturor să ia parte la bucuria Praznicului). La această slujbă vor asista şi câţiva credincioşi catolici şi protestanţi, dornici să trăiască alături de noi bucuria praznicului Invierii Domnului.
Luni 16 aprilie, a doua zi de Paşti, ora 7.00 – Sfânta Liturghie.
In cursul dupà-amiezii.slujbà la Penitenciarul din Strasbourg si împărţirea darurilor
Seara, la ora 18.30 – va avea loc la Catedrala din Strasbourg o rugăciune specială, în timpul căreia se va cânta troparul Invierii Domnului, precum şi alte imne din slujba Sfintelor Paşti, spre a continua tradiţia anilor trecuţi, când toţi creştinii din oraş – catolici, protestanţi şi ortodocşi – s-au regăsit şi au mărturisit împreună credinţa în Invierea lui Iisus şi în viaţa veşnică.
Vineri 20 aprilie (Izvorul Tămăduirii), ora 7:00 – Sfânta Liturghie şi aghiasma mică.
Alte slujbe şi evenimente de notat pentru perioada următoare:
Duminică 13 mai la ora 15.00: pelerinaj la Cimitirul militar român din Haguenau (parastas în incinta cimitirului, urmat de agapă la sala d-lui Marius Stoian din Weitbruch).
Sâmbătă 26 mai – luni 28 mai – Al XIV-lea Congres al Ortodoxiei Occidentale (lucrările la Colegiul St Etienne, slujbele în biserica protestantă St Thomas). A se vedea programul detaliat al Congresului.
Duminică 27 mai la ora 10.30 – Sfânta Liturghie solemnă în biserica St Thomas din Strasbourg (Petite France).
O corespondenta de la Parintele Vasile Iorgulescu, Strasbourg, Franta

Lasati un raspuns