Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Superstitii in noaptea de Inviere

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori crestine, plina de traditii si semnificatii stravechi.
Noaptea de Inviere aduce bucurie in suflet, implinire dar si anumite superstitii care s-au transmis de-a lungul anilor si au o simbolistica aparte. Afla care este semnificatia celor mai importante datini din noaptea de Inviere:
Ouale de Paste
Ouale trebuie vopsite in rosu, deoarece aceasta culoare inseamna focul purificator si sangele Mantuitorului care a curs pentru iertarea de pacate a lumii. Nu e bine sa dai de pomana ouale incondeiate pentru ca nu vor fi primite de Dumnezeu. Cei care ciocnesc oua in noaptea de Inviere se vor intalni pe lumea cealalta. De asemenea, se zice ca oul crapat trebuie sa il dai celui care ti l-a spart, altfel il vei manca stricat in viata de apoi. Daca descoperi un ou cu doua galbenusuri e semn de casatorie.
In vremurile stravechi oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului si al renasterii naturii.
Lumanarea de Inviere
Lumanarea este poate cel mai important simbol al Invierii. Ea reprezinta biruinta vietii asupra mortii si a binelui asupra raului. Traditia spune ca dupa slujba, lumanarea trebuie adusa acasa aprinsa. Nu se arunca, ci este pastrata cu sfintenie pentru a fi aprinsa la necazuri. Conform credintei populare, lumanarea de Inviere se aprinde in fata unei icoane in caz de primejdie sau dificultate, la cutremure si furtuni.
Focul de veghe
In anumite sate din tara, pe dealurile inalte se aprind focuri de veghe. In jurul focului se strang mai multi satenii care il intretin, astfel incat sa arda toata noaptea. In acest timp se spun povesti si invataturi din viata Mantuitorului. Se spune ca baietii curajosi care vor sari peste flacari vor fi feriti de farmece si necazuri pe tot parcursul anului.
Apa
Cand mergi la biserica e bine sa aduci cu tine apa sfintita. Dupa noaptea Invierii pastreaz-o, caci iti va aduce noroc. In traditie se zice ca apa pastrata de la slujba de Paste capata proprietati vindecatoare. Este buna in caz de boala, deoarece indeparteaza suferinta.
Evita certurile
Nu e bine sa te certi in noaptea de Paste. Se zice trebuie sa primesti Invierea Domnului cu bucurie si optimism in suflet. Daca esti certat cu cineva ar trebui sa faci pace, ca sa nu te prinda Invierea suparat. Cei care injura sau blesteama in aceasta noapte sfanta vor fi urmariti de ghinioane.

Lasati un raspuns