Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Top 7 filme despre Iisus

Odata cu nasterea cinematografiei, asa cum au facut prin intermediul picturii, oamenii au simtit nevoia de a reda viata si patimile lui Iisus Hristos. Asa s-au nascut cateva dintre capodoperele cinematografiei, asa s-au nascut filme care ne-au marcat existenta.
Multi dintre noi nu vom uita cu siguranta, portretul lui Iisus intruchipat de regizorul Franco Zeffirelli in miniseria “Iisus din Nazaret”. Este filmul care deschide aceasta enumerare despre cele mai deosebite filme cu Iisus. Strangeti-i pe cei dragi aproape si… vizionare placuta!

1. Iisus din Nazaret de Franco Zeffirelli1. Iisus din Nazaret (r. Franco Zeffirelli; 1977)
Iisus din Nazareth este o miniserie coproductie Italia-Marea Britanie, cel mai cunoscut film despre Iisus si viata sa. Sunt acele imagini ce ne-au ramas intiparite pe retina… Iar aceasta nu ar fi fost posibil fara tehnica regizorala a lui Franco Zeffirelli si a intruchiparii personajului “Iisus”, de catre actorulRobert Powell.
Filmul poate fi revazut si online, cu subtitrare in limba romana

2. Patimile lui Hristos (r. Mel Gibson, 2004)
Iti trebuie mult curaj sa vezi acest film, cu toate acestea, lung-metrajul lui Mel Gibson este foarte apreciat si lasa cele mai adanci urme. Filmul surprinde ultimele 12 ore din viata lui Iisus, regizorul Mel Gibson respectand textul biblic. Gibson a reusit sa ne introduca in atmosfera acelor vremuri iar “Patimile” sunt redate in stil realist.
Toate personajele din film sunt surprinse vorbind limbile pe care le-ar fi vorbit atunci. Aramaica pentru evrei, inclusiv pentru Hristos si ucenicii sai si latina vulgara pentru romani. Greaca, vorbita in general de catre intelectualii timpului, nu este la fel de relevanta pentru subiectul filmului, noteaza Cinemagia.ro. Actrita Maia Morgenstern a jucat in acest film rolul Mariei – mama lui Iisus.
Filmul poate fi vazut integral si online.

3. Evanghelia dupa Matei (r. Pier Paolo Pasolini, 1964)
Desi “Iisus din Nazareth” al lui Zeffirelli este cel mai celebru film cu tematica biblica, “Evanghelia dupa Matei” al lui Pasolini este considerat a fi cel mai deosebit, scrie Cinemagia.ro, citand mai departe si opinia regretatului critic de film Alex-Leo Serban: “Exista un singur film cu adevarat exceptional despre Isus: se numeste Evanghelia dupa Matei”. Nu e deloc intamplator ca un regizor provenit dintr-o tara dominata de imagini biblice create de mari artisti a putut sa intruchipeze portrete atat de puternice ale personajelor din Evanghelia dupa Matei. In filmul lui Pasolini, frescele lui Giotto au prins viata…
Puteti vedea filmul Evanghelia dupa Matei integral si online.

4. Golgota (r. Julien Duvivier,1935)
Golgota este primul film sonor despre viata lui Iisus si de asemenea, este considerat a fi o capodopera cinematografica. Julien Duvivier a depasit cu mult tehnica regizorala a timpului si astfel, acest film ramane o referinta in istoria filmului. Titlul sau initial a fost “Ecce Homo”. Filmul vorbeste despre ultima saptamana din viata lui Iisus. Muzica a fost compusa de catre Jacques Ibert.

5. Ultima ispita a lui Iisus (r. Martin Scorsese, 1988)
“O viziune noua asupra Noului Testament, filmul lui Scorsese este de fapt povestea ultimei perioade din viata lui Isus, din perspectiva personajului uman si nu a celui biblic. Desi cronologic sunt respectate toate etapele biblice ale povestirii, filmul adauga o alta latura povestii, un exercitiu filosofic in care se pune intrebarea… cum ar fi evoluat lucrurile daca Isus ar fi cedat ispitei?”, scrie acelasi site romanesc de cultura cinematografica Cinemagia.ro.

6. Iisus (r. Serge Moati, 1999)
Iisus de Serge Moati- poster
Acesta este cel mai celebru film al lui Moati. Regizorul francez ne-a daruit un portret cald si iubitor al lui Iisus, diferit de celelalte ecranizari cu care eram obisnuiti.
Mantuitorul este vazut ca un tanar plin de viata, deloc asemanator cu imaginea ascetica si abstracta propusa in mod traditional.

7.  Regele regilor (r. Nicholas Ray, 1961)

Regele regilor (King of Kings) este primul film hollywoodian despre Iisus.  Filmul este apreciat pentru ca il prezinta pe Iisus ca o figura istorica, ce a trait intr-o perioada tulbure. Filmul portretizeaza conflictul dintre pragmatismul materialist simbolizat de romani si idealismul spiritual reprezentat de Iisus si discipolii sai.
Filmul poate fi vazut si online, pe YouTube.

Lasati un raspuns