Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Kievul ortodox

Kievul ortodox

Kievul ortodox. Foto: calatorii-imaginare.ro

Pe vremea când ruşii nu conduceau un imperiu, Kievul era capitala primului stat Rus-ucrainean, aşa zisa Rusie Kieveană sau Rutenie Kieveană, predecesorul statelor actuale Ucraina, Rusia şi Belarus.

Asta se întâmpla între secolele X şi XIII, căci după aceea au venit mongolii, apoi lituanienii, apoi polonezii, apoi ruşii, astfel că din 1775 şi până în 1991 Ucraina a rămas anexată mamei Rusia.

Oraşul este unul dintre cele mai vechi din Europa de Est şi îşi trage numele de la Kyi, unul dintre cei patru legendari fraţi fondatori (Kyi, Shchek, Khoryv şi surioara Lybid). Fiind capitala statului Rus-Ucraininean, Kiev-ul a fost şi centrul ortodoxismului, de aici începându-se creştinarea estului, oraşul având unele dintre cele mai importante şi vechi biserici şi mănăstiri de pe teritoriul fostei URSS:

Mănăstirea Lavra (mai exact Pechersk Lavra, Lavra Peşterilor) este un complex monastic construit deasupra unor peşteri săpate de om. Complexul este foarte mare, are o catedrală (Catedrala Adormirii Maicii Domnului), alte biserici mai mici, şcoli teologice, un zid de apărare, grădini, capele, dar şi un impresionant turn-clopotniţă. Numai cele mai importante mănăstiri primeau titlul de “Lavra”, Lavra Peşterilor fiind cea mai veche.

.

.

Intrarea e liberă, când am ajuns eu se sărbătorea ceva, slujba se ţinea în curte unde era plin de lume, femeile aveau toate câte un coş cu merinde care urma să fie sfinţit. La sfârşit lumea s-a adunat în jurul unui clopot uriaş, încercând să îl atingă cu mâna şi punându-şi o dorinţă. Mi-am pus şi eu, nu s-a îndeplinit (era o dorinţă pe termen foarte scurt).

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Am coborât printr-un culoar îngust ce cobora în curtea de jos, printr-o înghesuială cumplită şi zeci de comercianţi de produse ortodoxe, cruciuliţe, sticluţe cu licori sfinţite, ş.a.m.d. Chiar mă gândeam cu groază că dacă trebuie să mă întorc pe acelaşi drum am încurcat-o.

.

Jos era altă biserică, am apucat doar să întrezăresc o încăpere opulent decorată cu aur şi obiecte bisericeşti, dar se închisese programul şi n-am mai putut intra. Şi mai jos este o grădină plină de flori, o capelă cu o fântână cu apă de băut de unde cred că am băut pe loc 2 litri de apă, era o zi caniculară.

.

.

Dacă ajungeţi vreodată la Kiev şi nu aveţi timp să vizitaţi decât un singur loc, mergeţi la Lavra – de la staţia de metrou Arsenal’na se merge spre mănăstire şi de pe drum ai parte de nişte panorame superbe asupra oraşului cu râul Nipru curgând în vale.

.

.

Catedrala Sfânta Sofia este cea mai veche biserică din Kiev, este o imitaţie a catedralei Sfânta Sofia din Istanbul. Catedrala are o cupolă centrală cu alte 12 cupole mai mici care îi reprezintă pe cei 12 apostoli înconjurându-l pe Isus. Este UNESCO World Heritage site şi se poate vizita doar cu bilet de intrare.

.

Mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail, cea cu domurile de aur, e deschisă publicului. La intrare era un semn cu fotografiatul interzis, dar nimeni nu se sinchisea de el aşa că am fotografiat în voie. Este superbă – albastrul intens, cupolele aurite, totul pe fundalul unui cer senin brăzdat artistic de câte o dâră alburie de nor – pur şi simplu minunat.

.

.

.

.

Sf. Mihail e la câteva sute de metri de Sf. Sofia, aşa că se pot vizita amândouă dacă vă găsiţi în zonă.

.

.

.

.

Cam asta e teoria. În practică, oricâte biserici ortodoxe ai fi văzut până atunci, tot vei rămâne nepregătit pentru frumuseţea bisericilor din Kiev. Sunt colorate, aurite, pictate, impresionante. Sunt multe – unele le-am văzut doar din treacăt sau din depărtare, câte o cupolă care strălucea în soare, cum e cea de mai jos:

.

.

Kiev e un oraş foarte frumos, prea puţin cunoscut şi promovat la noi, deşi nu este foarte departe. Dacă aveţi ocazia, mergeţi să vizitaţi Kievul şi bisericile sale minunate. N-o să vă pară rău.

Cum se ajunge acolo: Aerosvit e singura companie aeriană cu zboruri directe Bucureşti – Kiev. Cu trenul se fac 26 de ore şi este tren direct (cel care merge la Moscova).

Lasati un raspuns