Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

EPOCA DE AUR: Cum se sărbătorea Paştele pe vremea lui Ceauşescu

Ouă roşii, friptură de miel şi pască. Sunt bucatele care nu lipsesc de pe masa creştinilor în ziua de Paşte. Meniul de acum era valabil şi înainte de 1989. Chiar dacă în comunism Învierea nu era o sărbătorită cu acelaşi fast ca acum, românii au celebrat dintotdeauna Paştele. Până şi comuniştii declaraţi ciocneau ouă roşii.
Până în 1989, de Paşte, în casele românilor era sărbătoare, chiar dacă mesele NU erau atât de bogate. Rudele de la ţară erau pentru cei mai mulţi mană cerească.
Oamenii îşi aduc aminte că: “a fost perioada în care masa de Paşte nu era deloc îmbelşugată. Aprope că ne zbăteam ca să avem un ou de Paşte cu mari sacrificii”.
Românilor nu le era teamă să meargă la biserică. Uneori, ce-i drept, pe furiş.
“În perioada sărbătorilor pascale eram obligaţi să facem fel de fel de acţiuni ca să nu fim prezenţi la biserică, dar totuşi, după acţiunile culturale în care eram obligaţi să-i cântăm pe mai marii vremii. Mergeam la biserică, la denie, sărbătoream aşa cum se cuvine”, îşi aminteşte un român.
Restricţiile erau, se pare, doar pentru cei mulţi. În familia Ceauşescu sărbătorile se ţineau cu sfinţenie, spun apropiaţi ai foştilor conducători. Ţineau post şi ciocneau ouă roşii la fiecare Paşte.

Lasati un raspuns