Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

BISERICA ORTODOXĂ A GĂSIT VINOVAŢII

Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza spune în pastorala care se va citi în toate bisericile locului în noaptea de Paşti că „familia creştină suferă, ca şi societatea, de o profundă criză” pentru că „divorţul şi adulterul au devenit acum moda la care toată lumea se raportează”. Iar pricina acestei degradări, crede mitropolitul, este faptul că „desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor care ni se impun, dar şi în care ne complacem să trăim”. „Putem oare să avem o viaţă creştină, spurcându-ne mintea cu imaginile deşănţate din reviste, ziare şi televizor? Mai poate oare supravieţui familia, atâta vreme cât soţul sau soţia se alipesc cu inima şi cu simţurile de idolii micului ecran şi cumpără televizor separat în camera copiilor? Avem oare dreptul să mai cerem de la Dumnezeu o soartă mai bună pentru copiii noştri, dacă noi înşine nu ne străduim să le fim modele de înfrânare şi de virtute?”, se întreabă retoric Laureţiu Streza, cel care a preluat de la ultimul Sinod încoace şi Mitropolia Dealului Feleacului şi Clujului, pe lîngă cea de la Sibiu.

Că familia şi societatea sunt într-o criză profundă în România este adevărat. Ştim asta demult. Şi e bine că Biserica Ortodoxă Română admite acest lucru. Mai bine mai tîrziu decît niciodată. Oare televiziunea e autorul dramei româneşti de azi ? Unii au catalogat pastorala lui Streza drept una dură. Nu este. BOR a mai dat şi altă dată vina pe alţii pentru depravarea lumii. O pastorală cu adevărat dură şi cu adevărat înnoitoare ar fi fost una în care Biserica Ortodoxă Română şi-ar fi recunoscut propria vină pentru condiţiile în care trăim. Că dă vina pe televiziuni nu e mare scofală şi nici mare dovadă de originalitate. Şi puterea lumească se războieşte cu televiziunile.  Şi nici creştineşte nu e să stîrneşti vrajbă în lume exact în noaptea de Înviere.

Dar Biserica Ortodoxă tace cînd ar trebui să vorbească şi vorbeşte cînd ar trebui să tacă. BOR nu e niciodată acolo cînd ai nevoie de ea. Sub cuvînt că nu se implică în politică, nu spune nimic cînd societatea e încercată de convulsii. Atunci cînd Traian Băsescu a anunţat la 6 mai 2010 tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, Arhiepiscopia Romano-Catolică a dat un comunicat de presă în care a afirmat nevoia de solidaritate în vremuri grele şi a vorbit lumii despre suferinţele celor săraci – o critică voalată şi un avertisment elegant, dar clar pentru inconştienta putere lumească. Atunci cînd în august 2010 au ars bebeluşi de vii la Maternitatea Giuleşti, Biserica Ortodoxă Română nu a scos o vorbă. Ce tragedie mai mare se poate închipui ? Nu este acesta iadul absolut? BOR cu cohorta ei de ierarhi nu s-a gândit să intervină. A tăcut filoazoafă.

Acum în iarnă au murit îngheţaţi în nameţi în jur de o sută de oameni. Au murit cu zile de hipotermie prin sate pierdute pentru că nu a avut cine să-i ajute. Iar BOR iar a tăcut cînd a fost vorba să fie declarat doliu naţional pentru victime. Iar pentru toată acestă tăcere vinovată, BOR primeşte bani cu ghiotura să ridice Catedrala Mîntuirii Neamului cînd suntem pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă, la numărul de avorturi, şi pe primele locuri în materie de corupţie.

În schimb, cînd guvernul Boc stătea să cadă din cauza protestelor, Patriarhia a dat un comunicat în care îndemna lumea la dialog. Noi, amărîţii, credeam că Biserica este despre comuniune şi despre comunitate, nu despre putere, , aşa că am fost nedumeriţi. Dar după ce am recitit declaraţiile lui Emil Boc, încă în funcţie, trimitîndu-l pe Teodor Baconschi să dialogheze cu societatea înfuriată, am înţeles de unde şi-a luat BOR sursa de inspiraţie. Din aceeaşi zonă s-a inspirat probabil şi acum, cînd BOR dă vina pe televiziuni pentru ceea ce ea însăşi nu reuşeşte să stăvilească. Teodor Baconschi & comp. ne-a făcut pe toţi imbecili că ascultăm şi dăm crezare criticilor aduse guvernului la televizor, Laurenţiu Streza & comp. ne face acum destrăbălaţi pentru că ne uităm la televizor. Ne-am pus toţi „încrederea în confortul şi plăcerile trupeşti ale lumii acesteia”…

Dar nici unii, nici ceilalţi nu au dau însă explicaţia esenţială a stării jalnice în care ne aflăm. De ce trei milioane de români au fugit din ţara lor rupînd pămîntul în vreme de pace?

Poate pentru că în România este de fapt un fel de război? Între cei ajunşi, aprveniţii )pritnre ei si ierarhii  Bisericii ortodoxe române ) – şi ceilalţi, imensa majoritate, săracii, dezţăraţii, cei lipsiţi de şansă şi mijloace pentru a supravieţui decent în această Vale a Plîngerii.

Poate ne scrieţi – de care parte a baricadei se află ierarhia BOR.

Lasati un raspuns