Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ierarhii ardeleni au sfinţit Biserica Petrani

Întregul sobor de arhierei din Mitropolia Ardealului a oficiat duminică, 6 mai, slujba de târnosire a Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din localitatea Petrani, judeţul Bihor, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul a adunat sute de credincioşi din sat şi din localităţile învecinate, autorităţi locale şi judeţene, zeci de preoţi, monahi şi monahii.
Sărbătoarea din satul unde a văzut lumina zilei Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a devenit o zi importantă şi pentru Episcopia Oradiei, întrucât a fost prima slujire împreună a tuturor ierarhilor din Mitropolia Ardealului pe pământul eparhiei de la reînfiinţarea acesteia în 1920. Soborul de arhierei a fost condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi format din încă cinci arhierei: Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ierarhii au fost întâmpinaţi de primarul comunei Pocola, Ioan Maşcaş, împreună cu alte oficialităţi bihorene, la intrarea în localitate, iar feciorii călare i-au condus până la biserică, unde credincioşii, preoţii, monahii şi copiii înveşmântaţi în hainele populare aşteptau sosirea oaspeţilor de seamă.

IPS Ioan, cetăţean de onoare

A urmat slujba de târnosire a bisericii, prin înconjurarea, stropirea cu apă sfinţită şi ungerea acesteia cu Sfântul şi Marele Mir. Ceremonia a continuat cu înveşmântarea Sfintei Mese, aşezarea moaştelor în piciorul ei, sfinţirea catapetesmei şi a picturii. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, în timp ce pe o scenă amenajată în curte a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea. La final, preotul paroh Dumitru Straca a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată şi mulţumire pentru eforturile depuse în ultimii ani la restaurarea şi renovarea bisericii din Petrani.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Arhiepiscop Ioan, subliniind învăţăturile Evangheliei din Duminica Slăbănogului.

‘Întrebarea ‘Voieşti să te faci sănătos?’ pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adresat-o slăbănogului este una existenţială pentru viaţa noastră pământească şi în special pentru viaţa creştină. Numai Hristos a avut dreptul să pună această întrebare şi există oameni care nu doresc să fie sănătoşi. Dacă Mântuitorul i-ar întreba la fel pe oamenii care fumează, pe cei care beau necontenit, care îşi petrec vieţile în dezmierderi, aceştia ar răspunde: ‘Eu nu voiesc să fiu sănătos’. Întrebarea aceasta ascunde tainic şi altă întrebare pe care Mântuitorul ar adresa-o tuturor oamenilor de astăzi: ‘Vrei să te mântuieşti?’ La această întrebare, foarte mulţi dintre oameni ar cere să fie lăsaţi în pace’, a spus IPS Arhiepiscop Ioan.

Cuvinte de mulţumire au venit şi din partea PS Episcop Sofronie, care a oferit IPS Arhiepiscop Ioan un engolpion şi a felicitat preotul şi comunitatea de la Petrani. Un cuvânt de mulţumire şi de binecuvântare a ţinut şi IPS Mitropolit Laurenţiu, iar toţi ierarhii au primit apoi, din partea parohiei, câte o icoană a Sfântului Gheorghe. Sărbătoarea a continuat cu ceremonia prin care IPS Arhiepiscop Ioan a fost declarat cetăţean de onoare al comunei Pocola şi s-a încheiat cu agapa frăţească pentru toţi participanţii.

Lăcaşul de cult zidit în perioada 1874-1879 a fost supus din 2002 unor ample lucrări de renovare, părintele paroh fiind ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales de IPS Părinte Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei, care a contribuit material la aceste lucrări.

 

Lasati un raspuns