Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Boxerul rabin a devenit campion mondial

Pe data de 14 noiembrie 2009, boxerul israelian Yuri Foreman, in varsta de 29 ani, si-a indeplinit visul din copilarie, devenind campion mondial la box profesionist in varianta WBA. Pana aici nimic extraordinar, cu specificatia ca Yuri se simte foarte atras de aprofundarea studiului iudaismului, dorindu-si chiar sa ajunga rabin intr-o buna zi.
Yuri Foreman si-a inceput antrenamentele de box in Bielorusia, tara sa de bastina. La scurt timp a imigrat cu familia in Israel, unde a continuat sa se antreneze pana cand s-a mutat in Statele Unite unde a trecut la profesionism.
“Evreii si boxul sunt aproape sinonimi, acesta deoarece bazele boxului profesionist au fost puse de imigrantii evrei care au excelat atat in rolul de sportiv cat si in cel de promotori ai galelor. De fapt, intre anii 1920-1930, aproape o treime din totalul boxerilor profestionisti din S.U.A. era compusa din etnici evrei. Multi tineri saraci emigrati din Rusia si Galitia s-au indreptat spre box, deoarece le oferea o sursa rapida de facut bani”, declara Mike Siver, curatorul expoxitiei Jewish Boxing din cadrul National Museum of American Jewish History din Philadelphia.

Dar boxul nu este singurul domeniu care il atrage pe Yuri, recent acesta a declarat postului BBC, ca intentioneaza sa devina un rabin dupa ce se va muta la New York.
“Am nevoie de o motivatie spirituala in acesta viata, de aceea am ales sa explorez misterele iudaismului. Am devenit fascinat pe masura ce aprofundam studiile. Citesc din Tora in fiecare dimineata dupa ce ma trezesc, deoarece atunci mintea este clara. Apoi merg la sala si imi fac antrenamentele. Am fost intrebat daca vad o contradictie intre box si religie. Exista totusi o lege in iudaism care stipuleaza sa nu iti ranesti sau lovesti aproapele dar, din fericire, exista unele derogari. Pentru mine boxul este precum un joc de sah, ma straduiesc sa nu cad sub imperiul furiei sau fricii. Boxul este, de fapt, o arta a apararii in care trebuie sa te concentrezi sa nu fii lovit. Pentru mine este o mare onoare sa reprezint in ring statul Israel si poporul evreu”, incheie viitorul Rabbi Yuri Foreman.

Sursa : BBCNews

Lasati un raspuns