Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfântul Apostol Simon Zilotul

Biserica Ortodoxă cinsteşte, în fiecare an, la 10 mai, pe Sfântul Apostol Simon Zilotul. Sfântul Apostol era originar din Cana Galileei. A predicat în Egipt şi Mauretania. Acestui Sfânt Apostol i s-a dat numele de ‘zilotul’, adică ‘zelosul sau cel plin de râvnă’, pentru a fi deosebit de Sfântul Simon Petru şi de Sfântul Simon fratele şi urmaşul lui Iacob cel mic în păstorirea Episcopiei Ierusalimului. De asemenea, i s-a mai dat acest nume şi pentru râvna arătată în urmarea Domnului nostru Iisus Hristos.

Aşa cum mărturiseşte tradiţia bisericească, Dumnezeu a rânduit ca acest Apostol să aibă bucuria ca, la nunta sa, să fi prezent Însuşi Domnul Hristos, Preasfânta Sa Maică şi ucenicii pe care Mântuitorul îi avea la acea dată. Episodul din Cana Galileii, pe care îl găsim relatat în capitolul doi al Evangheliei după Ioan, ne prezintă momentul de bucurie al unei căsătorii în Iudea. Se crede că erau doi tineri puţin avuţi, slujitori ai unor oameni bogaţi, aceştia făcându-le hatârul de a le organiza nunta în casa lor. Faptul că erau săraci este confirmat şi de întâmplarea nefericită prin care au rămas fără vin la masă. Preschimbarea apei în vin este prima minune pe care a săvârşit-o Hristos şi pe care o găsim consemnată în Scriptură. Atent la gestul Domnului, mirele Simon a devenit ucenic al lui Iisus, pe care L-a slujit şi propovăduit toată viaţa. Chiar apelativul de „zelot“ atrage atenţia că Simon era o persoană foarte râvnitoare în ceea ce priveşte credinţa în Dumnezeu. Iudeii numeau ‘ziloti’ pe cei care manifestau un zel deosebit in observarea stricta a Legii lui Moise si a traditiilor din batrani.

Dupa pogorarea Duhului Sfant a predicat in Egipt si Mauritania, si apoi in Persia, unde a fost ucis prin crucificare, in orasul Snanir.

În Bucureşti, fragmente din moaştele acestui sfânt se păstrează la Biserica Podeanu. Cinstitele odoare au fost aduse din Creta, în anul 1958, de către vrednicul de pomenire episcop al Oradiei, Valerian Zaharia. După trecerea ierarhului la cele veşnice, în martie 1996, moştele Sfântului Apostol Simon Zilotul au intrat în patrimoniul Bisericii „Podeanu” din Capitală.

Lasati un raspuns