Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

700 de preoţi în conferinţă la Palatul Patriarhiei

Şapte sute de clerici din Arhiepiscopia Bucureştilor au participat luni, 14 mai 2012, la Conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară. Conferinţa s-a desfăşurat, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei, în Sala Aula Magna Teoctist Patriarhul. La eveniment au fost prezenţi preoţii din Protopopiatele I, II şi III Capitală, Ilfov Nord şi Ilfov Sud, împreună cu preoţii de caritate din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României a adresat un cuvânt de învăţătură clericilor prezenţi, intitulat: Preoţii se roagă, medicii tratează, însă Dumnezeu dăruieşte vindecarea.

Printre altele, în cuvântul Său, Preafericirea Sa a arătat că îngrijirea bolnavilor nu se reduce la tratamentul medical, ci toată lucrarea liturgică, educaţională-catehetică, pastorală, social-filantropică şi medicală a Bisericii este o lucrare de vindecare, de păstrare sau de recuperare a sănătăţii sufletului şi trupului, a sănătăţii persoanei şi a comunităţii.

Această înţelegere cuprinzătoare a îngrijirii bolnavilor de către Biserică se bazează pe adevărul fundamental că Izvorul vieţii, al sănătăţii şi al vindecării este Hristos – Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre. De aceea, în privinţa vindecării bolnavilor putem spune că preoţii se roagă, medicii tratează, însă Dumnezeu dăruieşte vindecarea sau mântuirea, a spus Preafericirea Sa.

Întrucât anul 2012 este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, în cadrul conferinţelor au fost prezentate referate, după cum urmează:

1. Taina Sfântului Maslu – prezentare biblic-patristică şi istorică, referat susţinut de pr. Petre Sperlea de la biserica Slobozia, prot. III Capitală

2. Taina Sfântului Maslu – semnificaţie teologică şi existenţială, referat susţinut de pr. diac. Cosmin Pricop de la parohia Delea Nouă din Capitală

3. Taina Sfântului Maslu sub aspect liturgic, referat susţinut de pr. paroh Silviu Tudose de la Biserica Sf. Ilie Gorgani

Tot în cadrul Conferinţei a fost prezentat filmul produs de Sectorul social filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Trinitas TV privind activitatea preoţilor de caritate din spitale şi îngrijirea bolnavilor în centrele medicale care cooperează cu Arhiepiscopia Bucureştilor (Sfântul Spiridon – Vechi, MED AS etc.) şi în cabinetele medicale din parohii.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit preoţilor prezenţi un îndrumător teologic, liturgic şi pastoral referitor la Taina Sfântului Maslu. Volumul a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, începând cu orele 8:00, în biserica Sfântul Spiridon – Nou. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Lasati un raspuns