Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Testamentul Sfantului Teodor Studitul

Testamentul Sfantului Teodor Studitul lasat obstii Manastirii Studion
De vreme ce ticalosul meu trup este bolnav fara leac si nu va pot aduna pe toti la mine, fiilor, fratilor si parintilor, in ziua sfarsitului meu, fiindca manastirile sunt risipite prin locuri departate si, apropiindu-se ceasul ca sa ma duc din viata, nu mai este nici vreme, m-am apucat sa scriu acest testament, pe care vi-l las tuturora.
Am socotit dumnezeiesc si cuviincios lucru, ca toti sa auda cuvantul meu cel mai de pe urma si, auzind, sa priceapa cum cred, ce marturisesc si pe cine las egumen dupa moartea mea, ca sa ramana intre voi unirea si pacea lui Hristos, pe care a lasat-o Domnul sfintilor Sai ucenici si apostoli, cand a fost sa se desparta de pamant pentru cer si sa sada pe scaunul din dreapta lui Dumnezeu.

Sfaturi catre noul staret

Las ca parinte, luminator si dascal al vostru pe domnul si parintele meu si parintele vostru al tuturor, prea cuviosul Egliston. In taina, el este mai aproape de Hristos si decat mine si decat voi toti, pentru ca s-a inaltat prin smerenia lui asemanatoare cu a lui Hristos. Cu toate ca el este impacat asa cum se gaseste, cred si nadajduiesc ca, prin povatuirile si rugaciunile lui catre Dumnezeu, sa va mantuiti toti, daca ii veti fi ascultatori si supusi.

Mai apoi, dupa moartea lui, las pe cel care il veti alege voi, prin obsteasca sfatuire, dupa voia lui Dumnezeu, dupa placul fratilor si dupa dorinta mea.

Asadar, asculta Parinte si frate, tu care vei fi egumen! Iata, inaintea lui Dumnezeu si a ingerilor Sai cei alesi, iti incredintez toata fratimea in Hristos. Cum sa o primesti? Cum s-o ai? Cu ce fel de povete? Si cum s-o pazesti?

Iti las aceste porunci, pe care porunci esti dator sa le pastrezi si sa le pazesti neclintite. Cauta, asadar, sa nu schimbi felul si randuiala ce ai primit de la smerenia mea in ce priveste obstea, afara de mare trebuinta. Sa nu agonisesti nimic din lucrurile lumii, nici sa va strangeti comori deosebite, chiar si de un argint. Sa nu-ti impovarezi sufletul si inima cu vreo putere sau grija, afara de cele date tie de Dumnezeu si de mine: fiii si fratii duhovnicesti. Sa nu te indeletnicesti cu rudele si cu prietenii tai si nici sa ceri de la ei vreo mostenire, in viata sau dupa moarte – pentru ca nu esti din lume, ca sa te impartasesti din ale lumii – afara de cazul cand cineva din lume imbratiseaza viata noastra, dar si atunci sa faci cum au facut sfintii Parinti.

Manastirea sa nu aiba sclavi

Sluga sa nu ai, nici pentru trebuinta ta, nici pentru a manastirii incredintata tie si nici la tarine, caci si sluga este chip al lui Dumnezeu si au numai mirenii, precum au si nunta. Launtric, tu sa fii sluga fratilor, cu toate ca in afara esti socotit stapanul si dascalul lor.

Sa nu folosesti pentru nevoile obstii dobitoc de parte femeiasca, pentru ca partea femeiasca a fost izgonita din cuprinsul nostru, din manastire, tarini si orice loc, asa cum au facut sfintii Parinti dinainte de noi si dupa cum nu sufera nici firea.

De asemenea, sa nu incaleci pe catari sau pe cai, daca n-ai nevoie, mai degraba, sa umbli pe jos, asemenea lui Hristos. Dar si atunci, ai voie numai cand catarul este de parte barbateasca. Totdeauna, ai grija ca toate lucrurile sa fie de obste si fratele sa n-aiba nimic al sau, de la ata pana la ac.

Imparte sufletul si trupul tau cu dreptatea dragostei intre toti fiii tai duhovnicesti si intre frati. Sa nu te faci frate cu mirenii si nici sa ai cu ei legaturi de cuscrie, fiindca ai fugit din lume. Parintii n-au facut asemenea lucruri, iar de se va gasi la cineva, nu este lege.

Nu manca impreuna cu femeile, afara de mama ta cea buna si de sora ta, insa, si cu acestea, nu cred ca este nevoie, dupa cum poruncesc sfintii Parinti.

Nu pleca departe, daca nu-i nevoie, lasand turma singura, datoria ta fiind sa te nevoiesti a mantui oile cele cuvantatoare ale lui Hristos.

Haine simple, odajdii de pret

Sa nu calci legile sau canoanele sfintilor Parinti, mai ales ale marelui Vasile, ci sa lucrezi si sa vorbesti, ca si cand ai avea marturii din sfintele Scripturi.

Sa nu-ti parasesti turma ta pentru alta si sa nu alergi dupa vrednicie mai mare, fara voia fratilor.

Sa nu faci prietenie cu vreo calugarita si sa nu dormi in manastire de maici.(…)

Sa nu deschizi oricarui fel de femeie poarta manastirii, afara de mare trebuinta, insa daca imprejurarile cer, lucrul acesta sa nu fie cunoscut de toti.

Cand va trebui sa dormi afara de casa ta, sa nu ramai in case femeiesti, nici tu nici fratii tai duhovnicesti, ci alege case ale barbatilor evlaviosi. (…)

Sa nu-ti faci haine de mult pret, afara de odajdii, imbraca-te asemenea parintilor, cu haine simple, asa cum am fagaduit.

Nu manca bucate scumpe, cu lacomie, nici la tine acasa, nici la ospete intamplatoare, pentru ca astfel de bucate sunt ale lumii acesteia, nu ale lumii viitoare.

Nu strange averi in manastirea ta, ci orice prisos imparte-l celor ce au nevoie, dupa porunca sfintilor Parinti.

Sa nu dai nimanui mai multa stapanire decat trebuie fratilor. Nici sufletul tau sa nu-l desparti de legile si poruncile dumnezeiesti, chiar daca vei fi inchis pana la sange.

Nici un lucru sa nu-l faci numai dupa parerea ta; ci la orice lucru facut, sufletesc sau trupesc, sa ai sfatul si rugaciunea parintelui tau duhovnicesc.

Iar pentru trebuintele manastirii, fie ca este nevoie de unul, fie de doi sau de mai multi, alege pe cei mai intelepti, asa cum am poruncit parinteste, mai sus.

Pazeste cu scumpatate acestea si toate cele ce ai mai primit de la mine, ca sa-ti fie tie bine si sa te unesti cu Domnul. Ridicandu-te, insa, cu vorba sau cu sfatul, impotriva celor poruncite, te departezi de Domnul, atat pe tine cat si pe altii.

Sfaturi pentru fratii din manastire

Apropiati-va si voi, fiii mei si frati in Domnul, si ascultati sufletescul meu cuvant.

Primiti egumenul asa cum l-ati ales toti, pentru ca nimeni n-are voie sa aleaga alta viata si alt trai in afara de obstea frateasca, care va leaga de Domnul.

Sarutati-l ca pe un mostenitor al meu, dandu-i toata cinstea si evlavia.

Supuneti-va lui ca mie, fara teama ca va pune lege noua si nici sa-i cereti mai mult decat darurile pe care i le-a dat Duhul Sfant. Este de-ajuns sa pazeasca ce i-am poruncit eu, smeritul. Iar de ma iubiti, fiii mei, paziti poruncile mele si pacea va fi cu voi.

Paziti, fara de sminteala, ingereasca fagaduinta pe care ati facut-o, vietuind in chip ceresc. Ati urat lumea, nu va mai intoarceti la lucrurile ei; v-ati izbavit de lanturile patimilor trupesti, nu va mai legati iarasi cu ele; v-ati lepadat de bucuriile si lucrurile zadarnice ale acestei vieti, nu va intoarceti inapoi, ca sa fugiti de supunerea noastra plina de truda si sa ajungeti jucarii ale dracilor.

Rabdati, asadar, pana la sfarsit pe drumul ascultarii, ca sa luati cununa nevestejita a dreptatii.

De asemenea, pazind smerenia, lepadati-va de vointa voastra si intipariti in inima voastra numai cele oranduite de egumenul vostru.

Daca veti savarsi acestea pana la sfarsitul vietii voastre, veti fi fericiti, pentru ca veti fi primiti in ceata mucenicilor si, incununati in imparatia cerurilor, veti castiga si bunatatile vesnice.

“Sa fiti indrazneti”

Fiti sanatosi, fiii mei, eu plec acum pe calea neintoarsa, adica niciodata nu ma voi mai intoarce, cale pe care au purces toti de la zidirea lumii si pe care si voi toti veti purcede, dupa trecerea acestei vieti.

Nu stiu, fratii mei, unde voi merge, la ce judecata ma voi infatisa, ce locuinta ma asteapta.

N-am facut nici un lucru bun inaintea lui Dumnezeu si m-am impartasit de orice pacat.

Ma bucur numai ca ma duc din lume in cer, de la intunerec la lumina, din robie la libertate, din pamant strain la cel adevarat si al nostru.

Cu multa indrazneala, de asemeni zic: merg catre Stapanul, catre Domnul si Dumnezeul meu, pe care L-a iubit sufletul meu, care mi-a fost Parinte si, ca un fiu, nu L-am ascultat, care a fost pentru mine totul, de si nu L-am slujit ca o sluga curata.

Am scris acestea, rugandu-va sa fiti indrazneti. Le-am scris si pentru ca sa va rugati pentru mantuirea mea, de care daca ma voi invrednici, sa stiti, ca nu voi conteni sa ma rog pentru voi, cu indrazneala, sa va mantuiti, bine sa petreceti si sa va inmultiti si in slava lui Dumnezeu.

Nadajduind, va astept pe fiecare, dupa moarte, sa va primesc si sa va sarut.

Bunatatea lui Dumnezeu sa va pazeasca pe toti in aceasta credinta, pana in veacul viitor, pentru ca ati pazit poruncile Lui.

Aduceti-va aminte, fiii mei, de smeritele mele cuvinte si pastrati predania mea in Hristos Iisus Domnul nostru. (text reprodus dupa Sfantul Teodor Studitul – “Cuvantari duhovnicesti”, Alba Iulia, 1994)

Lasati un raspuns