Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

TERIFIANT: Confesiunea unui om stupefiat: “A murit rugându-se ca moartea să-l elibereze de chinuri”

INSIDER: „Acum doua saptamani, un nepot de-al meu a murit, dupa o istorie destul de lunga si de chinuitoare, in care rolurile principale le-au jucat heroina, etnobotanicele, SIDA si hepatita C. Mai avea putin si ar fi implinit 32 de ani. S-a nascut si trait in Bucuresti. Incepuse sa ia droguri, probabil, in timpul liceului sau putin dupa ce a absolvit liceul. Dupa cate stiu, timp de vreo zece ani ori poate mai mult, a luat heroina, cu intervale mai lungi sau mai scurte in care urma proceduri de dezintoxicare. In tot acest timp, n-a avut vreo problema serioasa de sanatate. Din punct de vedere psihic, in prima parte a acelei perioade, a avut probleme de integrare sociala, insa apoi s-a echilibrat si a reusit sa intre intr-un ritm de viata cvasi-normal, avea o slujba permanenta, mici realizari personale si aspiratii. Cu un an in urma, a trecut la asa-zisele etnobotanice. Atat a durat pana a ajuns la dezastru: un an. A devenit extrem de dependent, fara speranta. La scurt timp, a inceput sa aiba halucinatii si stari accentuate de instabilitate. De pilda, avea frecvent senzatia ca blocul este zguduit de cutremur. Intr-un cuvant, sistemul nervos i-a fost dat peste cap. Si-a pierdut slujba, apoi a vandut tot ce se putea vinde din casa ca sa faca rost de bani pentru etnobotanice.

In vara anului trecut, aparuse oportunitatea sa intre intr-un program de dezintoxicare si reabilitare, finantat de o fundatie. Era entuziasmat, s-a agatat cu disperare de sansa asta, simtea ca este probabil ultima lui scapare. Se pregatise cu tot ce era nevoie ca sa se mute in campusul in care avea loc programul, undeva intr-o locatie mai izolata. In paralel, si-a facut analize medicale amanuntite, asa cum ii ceruse fundatia, care nu accepta in program persoanele avand una sau mai multe din urmatoarele afectiuni: TBC, SIDA si hepatita C. Rezultatele analizelor au fost un soc: nepotul meu a iesit pozitiv la testele pentru HIV si virusul hepatitei C. A realizat, intr-o clipa, ca este condamnat. Despre sansa de a intra in programul acelei fundatii, care credea ca este ultima lui salvare, nici nu mai putea fi vorba.

Din august si pana in noiembrie, situatia lui a mers din rau in mai rau. Parintii il internau in spitale, pentru tratamente, iar el fugea a doua zi, fiindca era incredintat ca totul este in zadar. In noiembrie, medicii i-au dat 6 luni de viata, cel mult. Avea dureri cumplite, plamanii si ficatul au cedat primele si, in general, tot organismul intrase pe o cale ireversibila. Nu mai putea sta pe picioarele lui. Devenise o umbra de om. Se chinuia ingrozitor si se ruga de parintii lui sa-i ia viata, fiindca nu mai putea sa suporte. A murit la jumatatea lunii ianuarie, acasa, in patul lui, rugandu-se ca moartea sa-l elibereze de chinuri. Cauza imediata a decesului: stop cardiac. Medicii de la SMURD s-au straduit 40 de minute sa-l resusciteze, dar nu mai avea viata in el. Mai avea o luna pana sa implineasca 32 de ani.

La sectia de politie, unde au trebuit sa incheie niste formalitati, parintii lui au aflat ca era al treilea caz de acest fel inregistrat in acea saptamana, pe raza acelei sectii. Celelalte doua victime erau un tanar de 21 de ani si un altul de 23 de ani. Am aflat, cu ocazia asta, o serie de lucruri despre etnobotanice, pe care le ignorasem pana atunci: ca sunt otrava curata, ca provoaca o dependenta careia nu i te poti impotrivi, ca distrug sistemul nervos si intreg organismul intr-un timp incredibil de scurt si ca, peste toate acestea, sunt droguri legale, care se vand la coltul strazii, in dughene autorizate de stat. Oamenii care ajung sa se confrunte cu acest fenomen – cum ar fi parintii victimelor – sunt convinsi ca exista o increngatura monstruoasa de interese in jurul comertului cu asemenea otravuri si ca astfel se explica indiferenta autoritatilor fata de efectele dezastruoase ale consumului de etnobotanice.

In ce ma priveste, sunt stupefiat si revoltat ca se tolereaza comertul cu asa-zisele etnobotanice. Parca incep sa inteleg si argumentele celor care sustin legalizarea drogurilor naturale usoare, care pana acum mi s-a parut a fi un amestec pervers de prostie si ipocrizie. Dar asta este alt subiect; pana a ajunge acolo, nu pot sa inteleg si nu vreau sa accept ca statul roman ingaduie comercializarea de otravuri sintetice sub numele de etnobotanice, cu atat mai periculoase cu cat sunt ieftine (deci accesibile) si provoaca dependenta in cel mai inalt grad.

Oficial, asta nu este o problema pentru autoritati. Hai sa incercam sa gandim in termenii autoritatilor. Oficial, astea nu sunt droguri (!?!). Dar atunci ce sunt – supliment alimentar?! Cine ar trebui sa constate ca sunt – literalmente! – otravuri, poate Protectia Consumatorului?!… Daca un fast food ar vinde burgeri cu condimente otravitoare, oare autoritatile s-ar sesiza sau nu?! In alta ordine de idei, atunci cand efectele letale ale acestor etnobotanice ating diemensiunea unui fenomen de masa, asta nu se numeste genocid?… Iar daca nu toti consumatorii ajung la trei metri sub pamant, ci unora doar li se prajeste creierul in mod ireversibil, situatia este mai putin condamnabila?!

Stupefactia mea fata de acest fenomen, de care nu aveam habar pana de curand, este legata si de incapacitatea societatii civile de a reactiona. Guvernul se face ca nu vede fenomenul asta ori prefera sa (se) minta ca nu o poate reglementa (?!?). Dar si societatea civila tace, atata vreme cat, cel putin in ultimele luni, s-a ocupat in principal de chestiunea eutanasierii cainilor. Dumnezeule mare!”

SURSA: COMENTARIU PRELUAT DE AICI:
Consumatorii de legale: micii ucenici isi fac de cap cand vrajitorul e plecat de-acasa

Lasati un raspuns