Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

“Minunile” medicale ale Matildei, baba care te taie pe spate Citiţi mai mult: “Minunile” medicale ale Matildei, baba care te taie pe spate

Matilda Niţu spune că n-are păr pe cap câţi oameni a tăiat pe spate. Aşa i-a scăpat de frici, depresii, dureri de spate, de cap şi de blesteme

Sunt câteva zile de când Matilda Niţu, din satul Ileana, judeţul Buzău, a primit ultimul pacient. A venit la ea la poartă, aflând de la cunoştinţe cum te vindecă baba asta de 77 de ani, crestându-ţi pielea de pe spate cu o lamă. Nu-i mare filosofie. Nu-i nici medicină alternativă, nici vrăjitorie zice că nu-i. E descântec şi credinţă, zice Matilda, pe care o ştie tot judeţul de vindecătoarea cu lame. De când o supără un diabet, a cam împuţinat vizitele bolnavilor. Disperaţii şi vecinii pe care îi taie în fiecare an, să se păzească de boală, au prioritate.

În familie i-a crestat pe spinare aproape pe toţi. Durerile de cap, care trec amăgitor cu pastile, s-au dus odată ce de sub piele a ieşit “sângele rău”.

E o tradiţie în judeţul Buzău să-ţi cauţi o babă cu leac. Ţăranii din satul Ileana care nu s-au căutat la Matilda au sigur o cunoştinţă sau vreo rudă care i-a bătut la poartă.

Rezultatele au fost întotdeauna bune: “N-a murit nici unul din mâna mea. Nu se moare. Mulţi au venit a doua zi, să-mi mulţumească: «Babă, vino să-ţi pup mâinile că fără mata eram mort la ora asta»”.

Cum se face

Trusa se ustensile a babei Matilda e, de fapt, o cutie de pantofi. Înauntru – câteva ventuze şi câteva lame Astor, în ambalajul lor de hârtie roşie. Camera are un pat generos, acoperit cu perne mari, grele.

Matilda te aşază cu fața în jos, şterge lama cu spirt, pipăie să dea de coloana vertebrală, se uită de două ori înainte să taie şi, hâş!, ţâşneşte sângele. Patru crestături face, câte două de fiecare parte a coloanei. “Sunt acolo nişte muşchi, îi simţi la palmă. Nu tai aşa, orişiunde. După ce crestez, pun repede o ventuză. Curge sânge cât să intre într-o lingură, nu mai mult. Dar îl vezi că e sânge rău, că e negru, negru”, explică baba. După, pune un pansament şi te trimite sănătos acasă.

Matilda Niţu a învăţat leacul de o altă babă, care venea s-o taie pe soacră-sa. A ciulit urechile şi la vorbele pe care le spunea femeia în timpul intervenţiei invazive şi, la un moment dat, i s-a dat binecuvântarea să practice şi ea vindecatul băbesc. “Bătrânica aia venise într-o zi la noi acasă. Mă chema soacra: «Hai, vino şi taie tu, c-a obosit baba!». Şi-am tăiat. Era acum vreo 33 de ani. Trebuie să descânţi acel sânge, ca să iasă puţin. Ăsta e secretul”.



Nu te scapă de gelozie

I s-a dus vestea babei Matilda în toate judeţele din jur. A tratat oameni din Braşov, din Prahova, Ialomiţa. De la Bucureşti a venit odată un arab şi-a luat-o de la poartă cu limuzina. Trei bodyguarzi cu cefe late au asigurat-o că n-o ţine arabul la el acasă şi o aduce numaidecât înapoi la Ileana.

Îl dureau pe arab toate cele. Trecuse pe la profesori universitari din Capitală, clinci private. Niciun leac nu i s-a găsit: “În Bucureşti avea curte mare, câini. Bogat arab. Avea pistol, avea tot”, îşi aminteşte baba.

Când s-o ducă înapoi acasă, străinul a scos teancul cu bani. Matilda zice că a înlemnit: “Eu nu iau nimic. Dacă vrea să-mi dea cineva cinci lei, să-mi dea. Dacă n-are să-mi dea, să plece sănătos acasă, că eu am pensie”.

Încurcată cumva de gândul că ar putea face un păcat cu scrijelitul ei cu lama, baba din Ileana s-a prezentat la popa din sat. I-a spus cu ce se ocupă. A ridicat părintele din sprânceană, dar o ştia bisericoasă şi a iertat-o.

Chiar el a văzut cum se adună lumea la capătul satului, să-i taie Matlida pe spinare. Vin oameni disperaţi, nevidecaţi de frică nici de psihologi, nici de psihiatri.

E şi cazul unui bucureştean care a omorât într-un accident de circulaţie două fetiţe care treceau neregulamentar strada. Luni de zile a avut coşmaruri: “Sărea din somn de se speria toată casa. Când a venit la mine şi i-am pus mâna după gât, era ţeapăn. Negru. Frica se strânge la ceafă şi urcă la cap. L-am tăiat binişor de a ieşit tot răul şi l-am trimis acasă. A doua zi m-a sunat: «Matildo, sunt bine, am dormit dus. Ţi-aduc ţuică, ţi-aduc vin!». Şi i-am zis: «Bă, băiete, păi eu de băutură am nevoie?»”.

Se mai stârnesc glumele în casa Niţu de când femeia se ocupă de leacuri. Strânşi la masă odată, ginerii i-au zis să-i cresteze pe spate ca să scape de gelozie. Unul tot a ajuns la lama ei. A făcut un accident în Italia – nimic grav – dar a rămas cu dureri şi ameţeli. Treceau tot timpul cu analgezice. Efectul era însă de scurtă durată. Când au venit în România, soacră-sa l-a întins pe pat şi i-a dat două tăieturi de lamă: “A doua zi, de dimineaţă, mă căuta prin curte să-mi pupe mâinile”.


Georgeta Tudosie (72 de ani), vecina babei Matilda, se taie pe spate în fiecare an

FOTOGRAFII: VLAD STĂNESCU

I-ar pupa mâinile babei şi vecina Georgeta, care s-a căutat ani la rând pe la doctori. A lucrat la C.A.P, în solarii, şi-a prins o durere de cap care nu-i dădea pace. S-a dus la medici la Buzău, la Urziceni, la Mizil. Acolo i-a spus unul să-şi caute o babă să-i scoată sângele rău, că altfel dă în cancer.

Scăparea i-a venit de la Matilda: a tăiat-o cu lama şi durerile s-au dus de n-a mai avut niciodată nevoie de pastile. Ca prevenire, Georgeta îşi crestează muşchii în fiecare an: “Când s-apropie data aia, parcă nici nu mai văd bine”.

Autosugestie

Mihaela, care locuieşte în satul vecin, nu s-a lămurit dacă e ceva mai mult decât autosugestie în tăiatul pe spate. A mers cu fratele ei la Matilda, după ce a suferit un şoc la o înmormântare. A trebuit să ducă sicriul mortului şi, când să iasă din biserică, coşciugul s-a făcut de zece ori mai greu. “Păi s-a făcut pământ”, i-a spus unul. Au început de aici coşmarurile.

“L-am dus la Matilda să-i toarne cositor. I-a turnat cositor într-o lingură, i-a făcut de nu știu câte ori semnul crucii, i-a spus să-l țină sub pernă șapte zile, apoi i-a zis «Tu ești speriat rău! Parcă văd că vii diseară să te tai pe spate!». Lui i-a rămas asta în cap şi s-a dus la tăiat. I-au trecut spaimele. Eu cred că e mai mult autosugestie”, spune Mihaela.

Femeia ar apela și ea la leacul ăsta băbesc dacă s-ar găsi într-o situație fără vindecare clasică, la doctor. Într-o zi, când era cu treabă la Ileana, a recunoscut chiar o doctoriță din Buzău, care ieșea pe poarta Matildei Nițu. E o curiozitatea pentru ea cum oamenii cu carte multă, ca doctorii, cred în vindecări miraculoase la babe cu puteri.

Lasati un raspuns