Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tablete de piatră cu un blestem de acum 1600 de ani, descoperite la Bologna

Un blestem străvechi aparţinând ritualurilor de magie neagră, gravat pe câteva bucăţi de piatră, a fost descoperit într-un muzeu din oraşul italian Bologna, informează dailymail.co.uk.
Tabletele din piatră descoperite in arhivele muzeului italian contin un blestem străvechi, in care “mama tuturor vrajitoarelor” este invocată pentru a chinui o anumita persoana.
Tabletele au rămas ascunse in acea arhiva timp de aproape un secol – se crede ca au fost depozitate acolo la inceputul Primului Razboi Mondial – si au fost redescoperite abia in 2009.

Oamenii de ştiinţă considera ca fragmentele din piatră au o vechime de peste 1.600 de ani. Textul se adresează unei zeităţi demonice, care are în jurul capului câţiva şerpi, invocată pentru “a lega” un barbat mumificat şi cu mâinile legate. Numele victimei este “Porcellus”.

Celia Sanchez Natalias de la Universitatea din Zaragoza a tradus textul de pe tablete. “In partea de sus, se afla o silueta verticala, cu picioarele goale si mâinile incrucisate la nivelul stomacului.

Silueta are pe piept un semn magic, iar in dreptul organelor sexuale se afla o stea cu opt colturi. Cativa serpi plutesc amenintatori in jurul capului ei incoronat.

Mai jos, în poziţie culcată, mumificată şi cu mâinile legate şi încrucişate, se afla victima blestemului, care poate fi uşor recunoscută cu ajutorul inscripţiilor de pe ambele braţe, pe care apare scris cuvantul Porcellus”, a explicat Celia Sanchez Natalis.

Blestemele gravate pe tablete reprezentau o practica curentă în vechime – în anumite regiuni ele erau gravate pe cărbuni, iar în altele in piatră.

Tabletele de la Bologna – denumite “Defixiones” – sunt neobişnuite, întrucât conţin un amestec de desene demonice si text si, potrivit cercetatoarei Celia Sanchez Natalis, ar reprezenta o invocare adresată zeiţei “cu trei forme” Hekate, supranumită adeseori drept “mama tuturor vrăjitoarelor”. (Mediafax)

Lasati un raspuns