Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

SCANDAL LA VATICAN: cel mai apropiat colaborator al Papei Benedict, ARESTAT chiar la ordinele Suveranului Pontif

Poliţia de la Vatican l-a arestat pe majordomul Papei Benedict al XVI-lea, din cauza unor documente “sensibile” care au fost făcute publice, scrie Daily Mail. Se pare că arestarea lui Paolo Gabriele s-a făcut chiar din ordinul Papei, furios că unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi l-a trădat.
Gabriele (46 de ani) este de şase ani în anturajul Suveranului Pontif, iar surse de la Vatican spun că el şi Papa sunt atât de apropiaţi încât par din aceeaşi familie. Cu toate acestea, Gabriele este prima persoană încarcerată în închisoarea din Vatican după ani buni, scrie Daily Mail.

El ar fi fost prins asupra sa cu “documente pe care nu trebuia să le aibă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, care l-a descris pe Gabriele drept “laic” şi a spus că acesta nu face parte din cler.

Arestarea lui Gabriele vine la doar câteva zile după publicarea cărţii “Sua Santita” (Sfinţia Sa), a lui Gianluigi Nuzzi, bazată pe documente secrete de la Vatican. Papa a spus că publicarea volumului este o violare a intimităţii sale, reprezentând o infracţiune.

Gianluigi Nuzzi se apără şi spune că documentele nu sunt private, el primindu-le de la oameni de la Vatican.

Zeci de alte documente compromiţătoare de la Vatican au ajuns, în ultimele luni, la presa italiană. Printre acestea, scrisori private adresate Papei şi contracte cu Vaticanul atribuite preferenţial.

Joi, şi-a dat demisia un alt personaj important din jurul Papei: şeful Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, suspectat de evaziune fiscală. Iniţial, se credea că el a fost cel care i-a înmânat lui Nuzzi documentele pe baza cărora să scrie cartea.

“Gabriele e scos ţap ispăşitor”

Papa Benedict al XVI-lea s-a declarat “şocat şi întristat” de numeroasele scurgeri de informaţii de la Vatican, printre care se numără chiar şi dejucarea unei tentative de asasinat la adresa Suveranului Pontif.

Presa italiană descrie arestarea lui Gabriele drept “un cutremur în Sfântul Scaun”, însă unii se întreabă dacă nu cumva fostul majordom este ţapul ispăşitor găsit de Vatican. Daily Mail scrie că poliţiştii au găsit mai multe documente secrete în casa lui Gabriele, dar unii experţi consideră acest lucru o “imprudenţă”.

“Îl ştiu pe Gabriele, e un băiat bun şi nu cred că a făcut aşa ceva. Poate a comis o imprudenţă şi a luat un document acasă, dar nu el e principala persoană implicată. Dacă mă întrebaţi pe mine, el e scos ţap ispăşitor, pentru a satisface presa din Italia”, a declarat Paolo Rodari, expert în Vatican al ziarului “Il Foglio”.

Lasati un raspuns