Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ziua Inaltarii Domnului si Ziua Eroilor romani sarbatorita de romani din Cernauti

De Ziua Înălţării Domnului, când poporul român oficial îşi comemorează eroii, la Cernăuţi au avut loc manifestări organizate de Centrul de cercetări istorice şi culturale, condus de dl Petru Grior, Organizaţia „Golgota” din Cernăuţi în frunte cu dl Octavian Bivolaru, în calitate de parteneri fiind Fundaţia „Pro-Rădăuţi” şi filiala Rădăuţi a Asociaţiei Naţionale a cadrelor militare în rezervă şi retragere din România, reprezentate, respectiv, prin domnii Ştefan Rotaru şi Nicolae Nicolovici transmite Euromedia Bucovina preluata de Romanian Global News.

În incinta ziarului „Zorile Bucovinei” a avut loc Conferinţa internaţională „Deportările în masă ale locuitorilor din regiunea Cernăuţi în anul 1941”. Despre activitatea în această direcţie, problemele ce au apărut până la ora actuală au vorbit domnii Petru Grior, Octavian Bivolaru, Nicolae Toma, redactorul-şef al publicaţiei, Ştefan Rotaru, Nicolae Nicolovici, doamna Maria Toacă, ziaristă, ş.a.
Peste două ore participanţii la conferinţă au fost prezenţi la slujba de pomenire lângă stela simbolică ridicată în anul 2008 de Societatea „Golgota” în apropierea criptei mitropoliţilor bucovineni, cunoscută şi ca Biserica „Trei ierarhi”. Părintele paroh Cristofor Gabor, împreună cu participanţii la conferinţă şi enoriaşii prezenţi, s-a rugat Bunului Dumnezeu pentru odihna sufletelor şi iertarea păcatelor ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă, martirilor deportaţi de regimul totalitar. Doamna Denisa Gabor, viceconsul la Consulatul General al României la Cernăuţi, a subliniat despre importanţa comemorării celor care şi-au dat viaţa pentru ţară, sau au fost deportaţi. În România Ziua Eroilor a fost decretată la nivel oficial şi e semnificativ faptul că şi românii din afara graniţelor îşi pomenesc martirii, ca adevăraţi creştini. Doamna Domnica Mihalescu-Luchianiuc din Ostriţa a recitat o poezie din propria creaţie consacrată memoriei jertfelor nevinovate. În încheiere, au avut loc depuneri de flori la Complexul comemorativ, unde-şi dorm somnul de veci ostaşii români şi jertfele masacrelor bolşevice. A fost o zi a memoriei, când istoria ne oferă o lecţie atât de necesară – de a ne comemora înaintaşii care şi-au pus pe altarul de jertfă propria viaţă.
Un material de Vasile BÂCU

Lasati un raspuns