Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pur si simplu incomparabil: Cinci altfel de locuri de vizitat

Sunt cateva locuri distincte in lume, foarte putin explorate de oameni, care si-au mentinut unicitatea si splendoarea de-a lungul timpului. Traditii locale exuberante, nemaivazute;  specii de animale nemaigasite in alte parti; povesti nemuritoare si peisaje incredibile. Care este secretul originalitatii acestor parti magnifice de lume?

 

Cladirile Dogon din Mali

Cladirile Dogon din Mali

Casa pentru femeile care se afla la menstruatie:
Aceasta casa este construita de femei, iar calitatea cladirii este una inferioara, fata de restul constructiilor din alte sate. Menstruatia este considerata a fi ceva necurat iar femeile trebuie sa stea intr-un loc separat, in aceasta perioada, departe de familie, timp de cinci zile.

Dogon este un grup etnic care locuieste pe langa platoul central din Mali, in apropiere de orasul Bandiagara, in regiunea Mopti. Cu o populatie care numara circa 800 mii de locuitori, comunitatea Dogon este cunoscuta mai ales pentru mitologie, dansurile cu masti, sculpturile in lemn si arhitectura. Zona a devenit una dintre atractiile majore in Mali, lucru care a dus la schimbari semnificative in organizarea sociala, cultura si credinta.

 

Insulele Socotra din Oceanul Indian

Insulele Socotra din Oceanul Indian

Socotra este un mic arhipeleag format din patru insule, situtat in Oceanul Indian. Cea mai mare dintre insule, denumita tot Socotra, reprezinta 95% din suprafata arhipelagului. Insula este extrem de izolata iar o treime din speciile de plante care traiesc acolo nu se gasesc in alta parte a planetei.

Locul a fost descris ca fiind cel mai strain de pe Pamant.

Parte a Repubicii Yemen, insula a fost recunoscuta de ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura si de asemenea ca un loc al Patrimoniului Mondial Natural in vara lui 2008. Uniunea Europeana a sprijinit UNESCO si Organizatia Internationala de Protejare a Mediului sa clasifice acest loc ca pe o mostenire a mediului inconjurator, scrie gotsaga.com.

 

Gabon

Gabon

Locatia inconjurata de padure tropicala este situata pe coasta atlantica a Africii de Vest.

Gabon este a cincea tara din continent cu cea mai mica densitate a populatiei, 85% din zona fiind acoperita de paduri tropicale. Locul se poatre descrie prin: magrove, savane, lagune si plaje; circa 20 de mii de gorile vestice; 60 de mii de elefanti; 700 tipuri de pasari exotice si alte specii variate de animale si reptile.

In zona sunt construite locuri distincte, pentru barbati si femei, unde isi pot pastra obiectele personale, se pot odihni sau pot lua diferite decizii in mod individual.

 

Tuva, Siberia

Tuva, Siberia

Localnicii sunt renumiti pentru felul in care canta.

Khures, forma lor traditionala de lupta, este un sport foarte popular.

Locuitorii au o bogata traditie in transmiterea folclorului pe cale orala (povesti, ghicitori). Aceasta forma de arta este in pericol de disparitie povestitorii traditionali care imbatranesc riscand sa nu mai fie inlocuiti de tineri.

 

Ulaanbaatar – Festivalul Naadam din Mongolia

Ulaanbaatar – Festivalul Naadam din Mongolia flickr.com

Festivalul traditional este numit local “eriin gurvan naadam” si presupune tir cu arcul, curse de cai, si lupte corp la corp. Femeile pot participa si ele la competitie, la probele care nu presupun lupte.

Naadam este considerat un festival care exista de secole, intr-un mod sau altul, el avandu-si originea in activitati precum paradele militare sau competitiile sportive tinute cu diferite ocazii.

O alta activitate traditionala este jocul cu “shagai” – copite de oaie folosite drept piese de joc.

Lasati un raspuns