Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Impertinenta maxima a Bisericii Ortodoxe Sarbe: dupa ce a distrus sau ocupat bisericile romanesti din Timoc, ataca revenirea Bisericii Ortodoxe Romane in zona

Dupa ce a distrus sau ocupat cele 17 manastiri si cele peste 80 de biserici romanesti din Timoc, Biserica Ortodoxa Sarba, cu aceesi impertinenta cu care musulmanii din Kosovo daramau bisericile sarbesti, ataca cu agresivitate revenirea Bisericii Ortodoxe Romane in Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
“…Soborul (Sinodul) cu plăcere și mulțumire lui Dumnezeu constată că Biserica Ortodoxă Sârbă menține comuniunea liturgică și canonică și colaborare cu altele Biserici Ortodoxe autocefale, dar în această privire, din păcate există și o excepție. Este vorba de activitatea necanonică episcopatului și clerului Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriile altor Biserici Ortodoxe, chiar și al noastre.  În cazul nostru, unii dintre episcopi și clerici din România vecină în continuare vin nechemați în unele orașe și sate din Serbia de Răsărit, adică Eparhiile de Timoc și Branicevo și aci oficiază slujbele religioase, fără știrea și aprobarea arhiereilor competenți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, distrugând așa elementele de bază eclisiologiei ortodoxe și rânduieli canonice.
Din cauza lucrurilor inacceptabile asemănătoare ale reprezentanților Biserici Române Patriarhia Ierusalimului a protestat măi de multe ori  puternic și apoi a întrerupt comuniunea liturgică și canonică cu Biserica asta. Soborul din nou,  cine știe pentru a câta oara, a trimis protest Patriarhului român Daniel și Sinodului lui din cauza intruziunilor necanonice pe teritoriul care se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu întristare a spus că dacă unele persoane din Biserica Română soră – tolerați sau încurajați de câtre Patriarh sau Sinod, e tot una – nu se opresc activitățiile sale nefrățești și necanonice,va prelua toate măsurile canonice și legale pe care le are la dispoziție, pentru a se păstra ordinea canonică din secole și a se opri joc iresposabil cu sfințenia unități între Biserici Ortodoxe și printre popoare frățești, cea ce sunt fără îndoială, prin secole poporul sârb și român. Dacă aceste măsuri nu vor ajuta, Sinodul va fi forțat, cu profundă tristețe să urmeze exemplul sfintei Patriarhii Ierusalimului.

Părinților Sinodului le este cunoscut că și printre episcopi români, clerici și teologi mulți nu împărtășesc cursul etnofiletist agresiv care în ultimi ani a provocat, nu mici cutremure în toată lumea ortodoxă.

Tot așa, Soborul, ca și înăinte, sincer mulțumește Biserici Române pentru relațiile ei corecte față de administrator al eparhiei de Timișoara, preoți ei și credincioși, precum și Biserica Ortodoxă Sârbă păstrează relațiile frățești cu preoții și credincioși Biserici Române care trăiesc în partea sârbească a Banatul….”, se arata intr-un comunicat al Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Inca din a doua fraza a comunicatului Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe minte cu nerusinare. Clericii si Episcopii Bisericii Ortodoxe Romane vin in Timoc chemati de romanii/vlahii din satele romanesti ale Timocului si „nu vin nechemati” asa cum mincinos afirma Sinodul BOS.

Evident toata pledoaria comunicatului este una falsa de la un capat la altul stiut fiind contributia fundamentala a Bisericii Ortodoxe Sarbe la actiunile agresive de sarbizare a romanilor/vlahilor din Timoc, implicarea acestei biserici alturi de extremisti sarbi si de securitatea sarba la actiunile antiromanesti din Timoc, atat de la Malainita, impotriva parintelui Boian cat si la Spicova impotriva liderilor romani din zona.
Parintele Boian cu credinciosii din Spicova carora li se refuza dreptul de a avea biserica romaneasca
Fariseismul Sinodului sarbesc este cu atat mai mare cu cat stim vaietele Bisericii Ortodoxe Sarbe atunci cand bisericile sarbesti erau daramate de musulmani in Kosovo. Aceiasi Biserica Ortodoxa Sarba care plangea daramarea bisericilor sale, prin Episcopul Iustin din Timoc, vine si ataca miseleste credinciosii si lacasurile de cult si rugaciune ale unei biserici sore cum este Biserica Ortodoxa Romana si arunca in strada, crucile si zidurile daramate ale bisericii vechi romanesti din Spicova, in speranta ca i se va pierde urma.

Amenintatea cu ruperea comuniunii ar trebui mai degraba sa vina de la Biserica Ortodoxa Romana care este indreptatita sa ceara acest lucru si sa informeze celelalte biserici ortodoxe despre actiunile nu numai antiromanesti, dar si anticrestine ale Bisericii Ortodoxe Sarbe indreptate impotriva credinsiosilor romani si a bisericilor BOR din Timoc.

Ce este interesant este ca Biserica Ortodoxa Sarba identifica „episcopi români, clerici și teologi” care „nu împărtășesc cursul etnofiletist agresiv” al BOR. Adica Biserica Ortodoxa Sarba stie niste tradatori care ar dori ca romanii/vlahii timoceni sa fie complet asimilati si care ar fi impotriva revenirii Bisericii Ortodoxe Romane acolo de unde a fost alungata odata cu ocuparea Timocului de catre Serbia si acolo unde este chemata de comunitatile romanesti.
Evident poate fi o „soparla” aruncata intentionat. Din informatiile Romanian Global News cu exceptia unui singur mitroplolit care are ceva legaturi mai stranse cu Biserica Ortodoxa Sarba , dar si cu episcopi greci care sprijina demersurile antiromanesti ale BOS, nu mai este nimeni in Sinodul BOR care sa fie dispus  sa tradeze cauza romanilor/vlahilor din Timoc.

Decat sa arunce comunicate mincinoase si amenintatoare, Biserica Ortodoxa Sarba mai bine si-ar cere scuze romanilor/vlahilor din Timoc pentru aportul sau la campaniile de deznatioanalizare la care a fost parte. Ar fi un gest crestinesc !

Lasati un raspuns