Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

A te socoti vrednic de chinurile iadului

Sunt Sfinti Parinti care invata ca mantuirea poate fi dobandita prin ganduri de genul: “Nu sunt vrednic de Dumnezeu si de rai. Sunt vrednic de chinurile iadului si voi arde vesnic in foc”. Aceste ganduri nu sunt simple rostiri, caci au ca punct de plecare recunoasterea pacatului. Iar aceasta recunoastere deschide calea smereniei. Cu pacatul in fata ajungi sa te consideri mai rau decat toate fapturile.

Cand Sfantul Antonie il viziteaza pe curelarul din Alexandria si-l intreaba despre practicile lui duhovnicesti, cuvintele acestuia se rezuma la: “Toti se vor mantui, eu singur voi pieri”. Amintim ca Dumnezeu ii descoperise lui Antonie ca nu ajunsese la masura acestui om.

E adevarat ca in aceasta osandire de sine la iad, exista si un risc duhovnicesc: sa ajungi sa crezi ca nu mai este cu putinta sa te mantuiesti, sa cazi in deznadejde. De altfel, cuvintele “Nu te vei mantui” sunt folosite si de diavoli spre a ne duce la abandonarea vietii duhovnicesti si la predarea totala in fata patimilor.

Pe de alta parte, cuvintele “sunt menit iadului” rostite de un parinte renumit pentru nevointele sale, pot fi izvor de descurajare pentru cei care le aud. Iti poti spune cu usurinta: daca acesta nu este placut lui Dumnezeu, cum oare voi ajunge eu sa fiu vrednic de iubirea dumnezeiasca?

Ca amintirea iadului sa nu fie spre cadere, ea trebuie insotita permanent de nadejdea mantuirii. Fiecare dintre noi trebuie sa stie ca pe cat de mult se socoteste vrednic de chinurile iadului, pe atat de mult trebuie sa nadajduiasca in Dumnezeu. Acest indemn e de foc, trebuie sa stim cat de mult ne putem apropia de el, ca sa nu ne ardem.

Iar ca sa intelegeti cat de importanta este aceasta apropiere de foc, voi reda o pilda: “Un frate l-a rugat pe avva Pimen sa-i spuna un cuvant de mantuire. Acesta i-a spus: “Cata vreme oala e pe foc, nu poate sa se atinga de ea nicio musca, nici un alt dobitoc. Dar atunci cand oala se raceste, atunci acestia se apropie”.

Lasati un raspuns