Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Crezi ca te vei mantui?

Am intalnit persoane care sustineau fara niciun fel de rezerva ca numai printr-un anumit fel de credinta te mantuiesti. Nu impartasesc acest punct de vedere. A nu se intelege ca pun un semn de egalitate intre Ortodoxie si celelalte credinte. Nici nu-mi doresc sa se creada ca Ortodoxia nu este deplina. Ceea ce vreau sa scot in evidenta e ca mantuirea este o taina si ca nu ne este dat noua sa spunem cine se va mantui si cine nu. A indrazni sa spunem despre cineva ca nu se va mantui, inseamna a lua locul lui Hristos ca judecator. 

Hristos a venit printre noi si a facut lucruri scandaloase pentru logica umana. Pe femeia adultera (Ioan 8, 1-11) nu o lasa sa fie lapidata, chiar daca legea era clara in acest caz. Isi descopera calitatea de Mesia in fata unei femei din Samaria (Ioan 4, 26), in conditiile in care iudeii nu aveau nicio legatura cu samarinenii (erau priviti de iudei ca eretici, straini de mantuire). Primul care intra in rai este talharul rastignit cu Domnul care spune “Pomeneste-ma Doamne cand vei veni intru imparatia Ta”, cand firesc ar fi fost sa intre dreptii si prorocii Vechiului Testament.

Daca Dumnezeu, numai prin faptul de a-l numi pe fratele nostru nebun, ne socoteste vrednici de gheena focului (Matei 5, 22), cu atat mai mult vom fi vrednici de aceste chinuri daca spunem despre cineva ca nu va fi partas fericirii vesnice. Dumnezeu ne cere sa ne iubim vrajmasii, sa-i binecuvantam pe cei care ne blesteama si sa facem bine celor care ne fac rau, caci prin toate aceste fapte ne asemanam Lui. Sfantul Antonie cel Mare marturisea ca “De la aproapele este si viata si moartea. De vom dobandi pe fratele, pe Dumnezeu dobandim, iar de vom sminti pe fratele, lui Hristos gresim”.

Decat sa intrebam pe altii: “Crezi ca te vei mantui?”, mai bine sa ne straduim sa facem roade vrednice de mantuire. “Dobandeste pacea si mii de oameni din jurul tau se vor mantui”, marturisea Sfantul Serafim de Sarov. Iar Parintele Nicolae Steinhardt spunea ca discutiile despre cine se mantuieste si cine nu, arata cat de rai suntem si de neinduratori. Daca ar fi dupa noi, afirma parintele Steinhardt, nimeni nu s-ar mantui.

Daca ne dorim cu adevarat sa ne mantuim, atunci trebuie sa iubim si sa nu dispretuim pe nimeni. Cu atat mai mult nu avem voie sa-i impartim pe oameni in buni si rai. Sa nu uitam ca si fariseii imparteau lumea in drepti, lume in care ei se credeau a fi prezenti si pacatosi. Iar intre cele doua categorii, stim ca Mantuitorul o prefera pe cea a pacatosilor, pentru ca dreptii nu erau drepti de fapt, ci se credeau drepti.

Sa nu pierdem din vedere niciodata ca la judecata de apoi (Matei 25, 31-46) nu vom fi intrebati de lucruri teoretice, ci numai de lucruri concrete si relationale: daca l-am hranit pe cel flamand, daca l-am imbracat pe cel gol, daca l-am cercetat pe cel din temnita …

Cine traieste raportandu-se la Dumnezeu, nu va indrazni sa spuna niciodata despre cineva ca nu se va mantui, pentru ca el cunoaste ca dragostea lui Dumnezeu este mare si ca nu-i poate pune limite.

Adrian Cocosila

Lasati un raspuns