Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Basescu: Bisericile au un rol important in asigurarea pacii in lume

Presedintele Basescu a declarat ca vizitele cetatenilor din Israel in Romania reprezinta un motiv de bucurie.
“Pentru noi este o bucurie faptul ca Romania este in atentia dumneavoastra si o vizitati, iar unii dintre dumneavoastra destul de des (…) In ceea ce priveste legatura noastra, a romanilor, cu dumneavoastra este o veche traditie, o veche intelegere si mult respect”, a spus seful statului, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Mordechai Piron, presedintele Centrului Shapir si presedinte al Comitetului Evreiesc pentru Relatii Inter-religioase din Israel.
La intrevedere au fost prezenti si Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

De asemenea, presedintele a remarcat faptul ca atat Romania, cat si Israel au “denumiri biblice”. “Este foarte placut ca ambele tari au o denumire biblica, Tara Sfanta si Gradina Maicii Domnului – Romania”, a spus el.

Totodata, el a mentionat “bucuria” pentru faptul ca BOR este deschisa spre ecumenism, contacte cu alte biserici si religii. “Sunt unul dintre politicienii care nu pierd ocazia sa spuna ca bisericile si comunicarea intre ele dobandesc un rol tot mai important in asigurarea pacii in lume. Adesea, si nu este un lucru pe care-l spun pentru prima data, am constatat ca sunt zone in care politicienii nu mai reusesc sa gaseasca intelegeri intre ei si, de aceea, cred ca o resursa pe care omenirea in ansamblul ei o are este ecumenismul si comunicarea intre biserici”, a mai afirmat presedintele, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Patriarhul Daniel a evidentiat ca romanii au de invatat de la evrei in privinta diasporei, mai ales in privinta ajutorului pentru tara-mama. “Evreii au o experienta foarte bogata si veche a diasporei, mentinandu-si totusi identitatea, de-a lungul timpului si in toate popoarele. Ceea ce am constatat ca este cel mai de admirat in diaspora evreiasca este faptul ca diaspora ajuta foarte mult tara-mama. Daca romanii nostri din diaspora ar ajuta Romania pe jumatate cat face diaspora evreiasca, am avea un progres mai mare”, a spus Patriarhul.

Lasati un raspuns