Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Dupa cutremure romanii din Italia sunt trimisi acasa de catre autoritatile locale

Una dintre persoanele implicate in mod direct şi constant in gestionarea situaţiei din urma cutremurului care a avut loc pe  20 mai, anul curent în zona Emilia Romagna este preotul greco catolic, Andrei Vasile Meseşan, paroh în  Ostiglia.  Gazeta Romaneasca a stat de vorba cu el pentru a vedea un prim bilant al situaţiei, la o săptămâna după dezastru.
„Până la acest moment nu cunoaştem, exact, numărul românilor afectaţi în urma cutremurului, cu toate că am rugat autorităţile să ne transmită datele; e posibil ca nici ei să nu aibă un bilanţ final cu persoanele afectate.
Lumea e speriată, tulburată după cele întâmplate. Sunt oameni care au plecat pe la rudenii, prieteni , sunt aceia care au rămas pe loc, dormind prin maşini şi pe unde au reuşit. Mai sunt cei care au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul autorităţilor care au promis să facă tot posibilul pentru ca fiecare persoană să primească un loc de cazare intr-un cort. Cu toate acestea, mai sunt români lipsiţi de siguranţa unui acoperiş”.

Români trimişi acasă de autorităţi

Fiind in mijlocul oamenilor, aţi sesizat vreo diferenţă de tratament din partea autorităţilor, faţă de italieni şi celelalte etnii prezente în zonă sau nu există aşa ceva?

Cunosc personal cazuri în care familii cu copii, atât români cât şi moldoveni, sau chiar femei însărcinate, n-au fost trecuţi pe lista prioritară. Unora li s-a spus că sunt comunitari, şi au fost invitaţi în mod constant să se întoarcă în ţara lor!

Din ceea ce cunoaşteţi, autorităţile româneşti, Consulatul din Bologna spre exemplu, a trimis vreun delegat să ia contact cu oamenii să se intereseze de starea lor?

Primii care s-au interesat au fost ziariştii, au sunat să întrebe ce şi cum! Din lumea autorităţilor sau mai bine zis cea politica, până la ora actuală, singurul a fost deputatul Wiliam Brînză. El m-a contactat şi a venit la faţa locului. A vorbit cu autorităţile italiene, s-a întâlnit cu românii. A făcut o donaţie de 1.000 de euro pentru necesităţile oamenilor.
Domnia sa a manifestat un dezacord total faţă de atitudinea Consulatului din Bologna care, până la acea dată, nu trimisese vreun delegat pentru a se interesa de soarta oamenilor. Vineri, 25 mai- după 5 zile de aşteptări- deşi au fost contactaţi imediat după producerea cutremurului, la faţa locului s-a prezentat un reprezentant al Consulatului.

Lasati un raspuns