Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

De ce sunt incompatibile creştinismul, yoga şi hipnoza

crestinii_yoga_si_hipnoza_de_ce_sunt_incompatibile (Foto: bonsecoursvocations.org)Formele orientale de spiritualitate sunt promovate din ce în ce mai des în societatea occidentală, fie ca mijloace prin care cineva poate să renunţe la fumat sau la alte dependenţe (prin hipnoză), fie ca modalităţi de relaxare a trupului şi a minţii (prin yoga). Liderii spirituali sunt însă din ce în ce mai vocali, afirmând că noua spiritualitate nu este nicidecum inofensivă, iar creştinii ar trebui să se ferească de asemenea practici.

Hipnoza este un somn artificial provocat prin sugestie, în timpul căruia subiectul adormit este supus voinţei hipnotizatorului. Yoga este o şcoală filosofică indiană cu tradiţii străvechi, care preconizează adâncimea autocunoaşterii eului în vederea eliberării lui de lumea materială şi a contopirii cu spiritul universal, prin extaz mistic şi exerciţii fizice, având ca scop perfecţionarea proceselor fiziologice şi psihice ale organismului uman.

 

Exprimându-se cu privire la yoga, Douglas R. Groothuis, profesor de filosofie la Seminarul din Denver, afirmă că această practică porneşte de la premise contrare credinţei creştine, întrucât toate formele de yoga urmăresc atingerea iluminării spirituale. În schimb, creştinismul afirmă că Duhul Sfânt este Cel care ne oferă puterea de a ne controla şi de a fi asemenea lui Iisus Christos, modelul nostru, afirmă el.

 

Liderul baptist Albert Mohler, preşedintele Southern Baptist Theological Seminary, consideră însă că „pentru a ieşi din lumea aceasta nu e nevoie să treci într-un stadiu superior al conştiinţei, ci să-L urmezi pe Christos cu credincioşie”.

 

De asemenea, pastorul Dan Delzell afirmă că nu este nevoie ca un om să ofere altui om puterea asupra sa, ca în hipnoză, pentru a obţine o cunoaştere mai profundă a sa. Pericolele, spune el, sunt mai mari decât beneficiile urmărite, întrucât, sub hipnoză, omul este într-o stare diminuată de conştienţă şi este vulnerabil oricărei sugestii din partea celui care desfăşoară şedinţa de hipnoză, dar şi a spiritelor rele. Acestea din urmă au „uşa deschisă” în acest sens, pericol de care nici măcar cei care induc starea de hipnoză nu sunt conştienţi.
Creştinii sunt sfătuiţi să nu apeleze la practici transcedentale pentru a rezolva o problemă. Dumnezeu este singurul eliberator şi, indiferent care sunt problemele cu care ne confuntăm, putem să ne bazăm pe El.

Lasati un raspuns