Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Două sate creştine încearcă să reînvie limba aramaică

copiiDupă multe secole de la dispariţia din regiunea Orientului Mijlociu, mai multe sate creştine depun eforturi să reînvie vechea limbă aramaică, despre care mulţi cred că a fost limba vorbită de Iisus.

Satul palestinian din Beit Jala, care este aproape de Betleem, locul unde s-a născut Iisus, este unul dintre cele două sate unde bătrânii încearcă să îi înveţe pe copii limba aramaică, în speranţa că le va plăcea şi o vor răspândi ulterior.

Alt sat este comunitatea arabo-israeliană din Jish, unde copiilor din ciclul primar le este predată aramaica la şcoală. Satul face parte din comunitatea creştin-maronită, una dintre puţinele comunităţi creştine care cântă încă rugăciunile în limba aramaică, deşi nu mulţi înţeleg sensul cuvintelor, relatează Christian Post.

 

„Vrem să vorbim limba pe care a vorbit-o Iisus”, spune Carla Hadd, o fată de 10 ani din Jish. „Obişnuiam să o vorbim cu mult timp în urmă”, a adăugat ea, referindu-se la strămoşii ei.

 

Profesorii de aramaică din Jish au declarat că au puţine oportunităţi de a practica limba veche şi, deşi au doar aşteptări moderate, ei speră că cel puţin vor putea să reînvie înţelegerea limbii, dacă nu şi vorbirea ei.
Directorul şcolii elementare, Reem Khatieb-Zuabi, a declarat că Ministerul Educaţiei din Israel a furnizat fonduri pentru ca limba să se predea până în clasa a opta. De asemenea, cele două sate primesc fonduri de la o comunitate suedeză vorbitoare de aramaică, descendentă din Orientul Mijlociu, care încearcă să păstreze vie limba.

Lasati un raspuns