Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Protopopiatul Ortodox Român de Emilia Romagna alături de cei afectați de cutremur

Preacucernicul Pr. Protopop Constantin Totolici, parohul Parohiei Ortodoxe Române ”Sfintele Femei Mironosițe” din Modena și protopop al Regiunii Emilia Romagna, a cercetat zona afectată de cutremur – Bassa Modenese – cum este cunoscută în provincia de Modena, fiind însoțit de către P.C. Pr. Mihail Ciocârlan, de la Parohia ”Sfântul Ierarh Spiridon”, de la Reggio-Emilia, anunţă un comunicat al Episcopiei Italiei.

Iată ce au relatat: ”Am întâlnit panică, frică, tristețe, dezorientare și priviri în gol ! Câmpuri întregi de corturi, mii de persoane care nu pot nici măcar să-și îndrepte privirile către casele lor, unii, pentru că nu li se permite să intre în zonele afectate, iar alții, pentru că nu mai au către ce să-și îndrepte privirile, casele lor fiind una cu pământul.

Disperarea și panica a cuprins întreaga provincie de Modena, chiar și în zonele mai puțin afectate oamenii refuzând să mai doarmă în casele lor; frica i-a cuprins pe toți. Parcurile sunt pline de locuitori ai Modenei, deși în oraș nu s-au înregistrat probleme grave (blocuri căzute sau crăpate substanțial).

Trebuințele sinistraților sunt mari, de la haine, cearceafuri, paturi, apă și mâncare, până la confortul moral și spiritual. Mulți dintre românii și moldovenii din zona s-au îndreptat către regiunile mai sigure, Lombardia, Piemonte, etc., unde locuiesc la rude sau la prieteni. Mulți au plecat acasă deja după primul cutremur din noaptea de 20 mai.

Sinistrații au nevoie imediată de cearceafuri, paturi, haine, mâncare (conserve, ceai solubil, cafea solubilă, brioșe, biscuiți, etc.), fiind nevoiți să-și părăsească propriile case în mod inopinat și putând să ia cu ei doar hainele cu care erau îmbrăcați”.

Duminică după masă, la orele 17h30, preoții din Protopopiatul Emilia Romagna se vor reuni la biserica parohiei de la Modena, pentru a săvârși Taina Sfântului Maslu pentru toți cei afectați fizic sau sufletește de cutremur.

Parohiile sau protopopiatele ortodoxe romanești din Italia care doresc să contribuie cu ajutoare, pot să contacteze pe Pr. Protopop din Modena, Costică Totolici. Pentru informații – tel. 389 0519254.

În ziua de 30 mai, credincioșii Parohiei Sfântul Spiridon, din Reggio Emilia, au cercetat pe frații lor aflați în dificultate, din zona sinistrată – Mirandola, Finale Emilia, San Possidonio, Cavezzo, localitățile cele mai afectate de cutremur, din provincia de Modena.

Aici suferința este cumplită, frați de-ai noștri moldoveni și români au simțit “boldul morții” și continuă să trăiască cu teamă fiecare zi.

În zonă, conform statisticilor, locuiau legal, înainte de cutremure, peste 1000 de români și de moldoveni, lucrători în industrie și în agricultură. Autoritățile locale ne-au confirmat că, în primele ore după marele cutremur din ziua de luni 29 mai, foarte mulți au plecat deja la rude și la cunoștințe.

Nu se poate cunoaște încă numărul celor care au rămas, dar în taberele de primire se încearcă o evidențiere a lor. Existenţa a peste 15 locuri de primire a sinistraților, dar și teama oamenilor de a intra în propriile case i-au determinat să își monteze fiecare cortul în curtea casei sau în parcul de lângă casă, ori să caute un loc în corturile amenajate de Protecția Civilă Italiană și autoritățile locale.

Foarte bine organizat totul, servirea mesei se face în toate centrele de primire a sinistraților, unde, în fiecare dintre ele, peste 500 de persoane sunt hrănite zilnic. Voluntarii, bine instruiți, răspund cu multă pricepere necesităților oamenilor și exemplul lor poate ar trebui urmat și de noi. Sunt mii de voluntari veniți din toata Italia. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei urmărește cu atenție situația din teren, pentru a ști cum să sprijinească mai eficient pe cei aflați la necaz.

(sursa: Episcopia Italiei)

 

Lasati un raspuns