Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Episcopul Siluan, al romanilor din Italia, în vizită la sinistraţi din Modena

Preasfinţitul Siluan a ţinut o slujbă pe 3 iunie la Modena, apoi i-a vizitat pe românii din zonele afectate de cutremur. Preoţii şi enoriaţii români de la parohiile ortodoxe din Emilia Romagna s-au mobilizat pentru ajutorarea sinistraţilor. Duminică, 3 iunie, la Praznicul Rusaliilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a slujit în Parohia “Sfintele Femei Mironosiţe” din Modena, păstorită de Părintele Constantin Totolici, fiind zona cea mai afectată de cutremurele din ultimele două săptămâni, anunţă un comunicat al Episcopiei Italiei. 
În timpul slujbei s-au făcut rugăciuni pentru încetarea cutremurului şi pentru ajutorul şi mângâierea celor afectaţi trupeşte, sufleteşte sau ma terial de cutremur.
După slujba de Rusalii, se arată în comunicat, Preasfinţitul Siluan a făcut o vizită la Mirandola, la credincioşii din zonele afectate de cutremur, însoţind ajutoarele aduse de credincioşii din parohiile ortodoxe române din împrejurimi. Parohiile din nordul Italiei au colectat alimente şi haine care au fost distribuite în zonele afectate de cutremur. De exemplu, pe 1 iunie, enoriaşi din parohia Sfântul Spiridon din Reggio Emilia au dus un transport de îmbrăcăminte de adulţi si copii şi peste 1000 kg de alimente şi apă.
Pe 3 iunie, de la aceeaşi parohie au fost duse trei transporturi (peste 3000 kg) de legume, fructe şi alimente. Parohiile ortodoxe au fost foarte active în ajutoarea sinistraţilor. Pe 1 iunie, enoriaşi din Modena, în frunte cu parohul Constantin Totolici au fost în zonele afectate din Bassa Modenese (Mirandola, Finale Emilia, Quarantoli, Cavezzo, etc.).
Un transport de ajutoare, cuprinzând apă, pâine, conserve de mai multe tipuri, cafea solubilă, brioşe, suc, precum şi saci de dormit, au fost duse în zonă şi distribuite, cu ajutorul părintelui Simeon Moraru, preot ortodox de naţionalitate moldovenească.
Un alt transport cu haine, cearceafuri şi alte lucruri de primă necesitate a fost dus în localitatea Cavezzo, cea mai afectată în urma cutremurului din ziua de 29 mai de credincioşii parohiei din Reggio Emilia, însoţiţi de preotul lor paroh Mihail Ciocârlan.

Panică şi tristeţe

Într-un comunicat al Episcopiei, părintele Constantin Totolici a relatat ce a văzut la vizita în zonele afectate de cutremur. “Am întâlnit panică, frică, tristeţe, dezorientare şi priviri în gol! Câmpuri întregi de corturi, mii de persoane care nu pot nici măcar să-şi îndrepte privirile către casele lor, unii, pentru că nu li se permite să intre în zonele afectate, iar alţii, pentru că nu mai au către ce să-şi îndrepte privirile, casele lor fiind una cu pământul. Disperarea şi panica a cuprins întreaga provincie de Modena, chiar şi în zonele mai puţin afectate oamenii refuzând să mai doarmă în casele lor; frica i-a cuprins pe toţi. Parcurile sunt pline de locuitori ai Modenei, deşi în oraş nu s-au înregistrat probleme grave (blocuri căzute sau crăpate substanţial).
Trebuinţele sinistraţilor sunt mari, de la haine, cearceafuri, paturi, apă şi mâncare, până la confortul moral şi spiritual. Mulţi dintre românii şi moldovenii din zona s-au îndreptat către regiunile mai sigure, Lombardia, Piemonte, etc., unde locuiesc la rude sau la prieteni.
Mulţi au plecat acasă deja după primul cutremur din noaptea de 20 mai. Sinistraţii au nevoie imediată de cearceafuri, paturi, haine, mâncare (conserve, ceai solubil, cafea solubilă, brioşe, biscuiţi, etc.), fiind nevoiţi să-şi părăsească propriile case în mod inopinat şi putând să ia cu ei doar hainele cu care erau îmbrăcaţi”.
Preoţii din Protopopiatul Emilia Romagna s-au reunit pe 27 mai la biserica parohiei de la Modena, pentru a săvârşi Taina Sfântului Maslu pentru toţi cei afectaţi fizic sau sufleteşte de cutremur.
Cei care doresc să contribuie cu ajutoare, îl pot contacta pe Pr. Protopop din Modena, Costică Totolici, la tel. 389 0519254.
Un reportaj preluat din Gazeta Romaneasca, unde exista si o galeri foto de la eveniment

Lasati un raspuns