Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Viaţa duhovnicească a preotului, în dezbatere

În mai multe eparhii din ţară se desfăşoară conferinţe pastoral-misionare, iar dezbaterile se axează atât pe tema Tainei Sfântului Maslu, cât şi pe alte teme de actualitate pastorală. În aceste zile, preoţi din Protoieria III Capitală s-au întrunit la Mănăstirea Caraiman. Şi preoţii din Arhiepiscopia Tomisului au avut o astfel de întâlnire la Mangalia.

Preoţii din Cercul pastoral I al Protoieriei III Capitală s-au întrunit ieri, sub coordonarea pr. protoiereu Dinu Pompiliu, într-un nou cerc pastoral la Centrul social-cultural “Înălţarea Sfintei Cruci” al Mănăstirii prahovene Caraiman.  Dezbaterile au vizat activitatea catehetică a preotului şi promovarea învăţăturii de credinţă prin intermediul tuturor mijloacelor posibile. În cadrul întâlnirii, pr. Bogdan Matei, de la Parohia Colţea, a reliefat în referatul “Viaţa duhovnicească a preotului, suport şi garanţie a reuşitei în pastoraţie” reperele esenţiale ale vieţii duhovniceşti a preotului în viaţa credincioşilor. Mai multe detalii ne-a oferit pr. protoiereu Dinu Pompiliu: “În cadrul întrunirii pastorale s-a pus accent pe importanţa vieţii duhovniceşti a preotului, pe remediile de întărire duhovnicească a preotului, pe Sfânta Liturghie, pe rugăciunea particulară în renaşterea duhovnicească a lui, pe relaţia preotului cu membrii organelor parohiale, şi mai ales pe pregătirea predicii preotului şi pe străduinţa de a face lucrător harul Sfântului Duh în inimile oamenilor. Totodată, preotul trebuie să fie un om duhovnicesc şi trebuie să promoveze o trăire duhovnicească autentică în parohia sa. Am plecat cu toţii acasă cu gândul la cele amintite şi la faptul că viaţa duhovnicească a preotului trebuie să fie precum lumina lui Hristos care luminează tuturor”. La acest cerc pastoral a participat şi pr. arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a subliniat importanţa activităţii pastoral-misionare a preotului pentru viaţa păstoriţilor săi. Preoţii din Protoieria III Capitală se întrunesc lunar în cercuri pastorale, iar cele viitoare se vor desfăşura la Mănăstirea Cernica.

S-au încheiat conferinţele pastorale de primăvară în Tomis

În Arhiepiscopia Tomisului, preoţii din protoieriile Constanţa 1, Constanţa 2 şi Mangalia s-au întrunit miercuri în cadrul primei conferinţe preoţeşti semestriale. Lucrările conferinţei au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Teodosie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica “Sfântul Gheorghe” din Mangalia, precizează Biroul de comunicare al eparhiei. Lucrările conferinţei pastorale s-au desfăşurat la Casa de Cultură din Mangalia şi au fost deschise de ierarhul Tomisului. După cuvântul introductiv, pr. protoiereu Grigore Prodan, al Protoieriei Constanţa 1, a evidenţiat importanţa săvârşirii Tainei Sfântului Maslu şi rolul ei terapeutic atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Continuând aceste idei, pr. Munteanu Ciprian George, de la Parohia “Sfântul Nectarie” – Constanţa, a accentuat bipolaritatea efectelor Sfântului Maslului, amintind şi de rolul medicinei clasice în tămăduirea fizică a unor boli. După susţinerea referatelor, IPS Arhiepiscop Teodosie a reliefat preoţilor din cele trei protoierii ce înseamnă boala şi efectele acesteia asupra trupului, şi mai ales a sufletului. Aceeaşi temă a fost dezbătută şi ieri în cadrul conferinţei preoţeşti a celorlalte trei protoierii ale Arhiepiscopiei Tomisului: Hârşova, Medgidia şi Băneasa.

Lasati un raspuns