Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cea mai cunoscută biserică creştină riscă să devină moschee

cea_mai_cunoscut_biseric_cretin_risc_s_devin_moschee (Foto: intellectualsinc.blogspot.ro/)Aceasta este dorinţa a miii de musulmani din Turcia, care se pregătesc să sărbătorească cucerirea otomană a ţării, în urmă cu 5 secole.

Printre pregătirile pentru această sărbătoare, musulmanii doresc şi transformarea Bisericii Sfânta Sofia din Istanbul într-o moschee, în ciuda legilor care interzic închinarea în clădirea care este cea mai cunoscută biserică creştină şi centrul creştinismului ortodox de aproape un mileniu.

 

În secolul al XV-lea, Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee, aşezământul devenind un reper în lumea musulmană. Cu timpul, în jurul Sfintei Sofia turcii au adăugat o serie de construcţii mărunte cu destinaţii diverse: o fântână pentru spălări rituale, un orologiu, o medresă (şcoală coranică) şi câteva mausolee. În 1934, moscheea a fost transformată în muzeu, iar închinarea oricărui grup religios în incinta clădirii a fost interzisă.

 

Sâmbătă, mii de turci au protestat în faţa bisericii împotriva legii din 1934 care interzicea închinarea. Cu ocazia sărbătorii, musulmanii doresc redeschiderea moscheii şi folosirea ei în serviciile religioase.

 

Potrivit statisticilor, în Turcia locuiesc 79.7 milioane de persoane, dintre care 99.8% sunt musulmani. O mare parte din restul credincioșilor sunt creştini şi evrei.

Lasati un raspuns