Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Studiu: Creşterea bisericii nu este determinată de doctrină

creterea_bisericii_este_determinat_de_evanghelizare_nu_de_doctria (Foto: churchleaders.com)Un studiu recent arată că implicarea membrilor în viaţa bisericii şi relaţile dintre ei, precum şi planurile evanghelistice ale unei biserici este de două ori mai importantă decât ortodoxia (dreapta credinţă) unei biserici în creşterea numerică a unei biserici.

Studiul realizat de Hartford Institute for Religion a împărţit teologiile bisericilor protestante în patru grupe, după doctrina pe care o au: teologie liberală, teologie moderată, teologie oarecum conservatoare, teologie predominant conservatoare.

 

Apoi, în fiecare dintre aceste categorii a comparat creşterea bisericilor cu politici evanghelistice cu creşterea celor tradiţionale, care nu pun accentul pe evanghelizare şi pun accent mai puţin pe doctrine şi pe trăirea lor. Rezultatele au arătat că cele dintâi au crescut mai repede decât cele care se axează doar pe teologia propriu-zisă.

 

Astfel, dintre bisericile cu teologie liberală, cele cu politici evanghelistice au avut o creştere de 46% anul trecut, la fel ca şi cele din categoria bisericilor cu teologie moderată. În schimb, bisericile tradiţionale au crescut cu 22%, respectiv 18%. În categoria bisericilor oarecum conservatoare şi predominant conservatoare, creşterea bisericilor evanghelistice a fost de 42% şi 45%, în timp ce bisericile tradiţionale au crescut cu doar 18 şi 19 procente.

 

Comentând concluziile studiului, Kirk Hadaway, autor a mai multe studii despre creşterea bisericii la Hartford Institute for Religion, a declarat că o explicaţie plauzibilă pentru declinul bisericilor tradiţionale este interesul scăzut pentru prezentarea Evangheliei semenilor lor. Deşi doctrina bisericilor este asemănătoare, comportamentul credincioşilor este diferit, cei orientaţi spre evanghelizare fiind mai uniţi de proiectele comune de evanghelizare.

Lasati un raspuns