Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

SCANDAL LA VATICAN. Concediat, fostul preşedinte al Băncii Vaticanului se teme pentru viaţa lui

Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, destituit în urmă cu trei săptămâni pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de serviciu, se teme pentru viaţa lui, relatează Financial Times în ediţia electronică.

Săptămâna trecută, procurorii din Napoli şi Roma au efectuat o percheziţie la domiciliul acestuia din Piacenza şi la biroul din Milano, confiscând mai multe documente şi un dosar personal, care urma să fie încredinţat unor apropiaţi sau chiar secretarului persoanal al Papei Benedict al XVI-lea, “în eventualitatea că i se va întâmpla ceva”, potrivit unor surse.

Zguduit de scurgerea de informaţii confidenţiale care au dus la arestarea majordomului Papei Benedict luna trecută, Vaticanul a reacţionat cu panică, exprimându-şi îngrijorarea faţă de aceste evenimente din viaţa lui Tedeschi şi amintind procurorilor italieni să respecte imunitatea Vaticanului. Totodată, acesta a precizat că destituirea lui Tedeschi la 24 mai de la conducerea Institutului pentru lucrări Publice a fost justificată de incompetenţă şi nu de intenţia acestuia de a implementa reforme care ar fi sporit transparenţa activităţii instituţiei, după cum a argumentat acesta.

Gotti Tedeschi – catolic conservator, bancher cu experienţă şi expert în etica finanţelor, a fost numit la conducera Institutului în 2009 pentru a organiza sistemul, care a făcut obiectul mai multor scandaluri între anii ’80 şi ’90.

În opinia unui vechi prieten şi observator, care a preferat anonimatul, Gotti Tedeschi se teme pentru viaţa lui, nu în mod nejustificat, având în vedere moartea misterioasă a lui Roberto Calvi, fost preşedinte al Banco Ambrosiano, care a fost în proprietatea Institutului şi care a intrat în mod fradulos în faliment.

Potrivit unei surse din cadrul judiciarului, care a optat de asemenea pentru anonimat, Tedeschi părea foarte îngrijorat în timpul interogatoriilor, dar nu a cerut protecţie oficială.

Presa menţionează căderea acestuia în disgraţie după ce a cerut informaţii despre anumite conturi ale institutului, care au legătură cu politicieni, oameni de afaceri şi oficiali italieni, care maschează afacerile liderilor mafioţi.

Paolo Cipriani, director general al Institutului, şi unul dintre presupuşii inamici, şi Tedeschi au fost anchetaţi oficial de procurorii din Roma în 2010 în legătură cu încălcarea de către bancă a normelor italiene împotriva spălării banilor, dar nu au fost puşi sub acuzare.

Lasati un raspuns