Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ce trebuie sa faci daca vrei sa donezi organe

Reticenta romanilor fata de donarea de organe – in timpul vietii sau post-mortem – se explica si prin lipsa de informare.

Reticenta romanilor fata de donarea de organe – in timpul vietii sau post-mortem – se explica si prin lipsa de informare. Potrivit unui Eurobarometru, doar 18% dintre romani erau la curent cu legislatia in domeniu.

Wall-Street.ro a analizat trei situatii ipotetice pentru donarea de organe, consultand in primul rand Legea Sanatatii (nr. 95/2006, titlul VI), iar apoi reprezentanti ai Agentiei Nationale de Transplant si ai Asociatiei Transplantatilor din Romania.

A – Sunt tanar, sanatos si doresc sa donez, in timpul vietii, un organ unei persoane necunoscute, aflata pe listele de asteptare. Cum procedez?

In teorie, legea (nr. 95/2006, capitolul VI dedicat transplantului) nu interzice ca o persoana sa doneze organe unui necunoscut. In practica, insa, modelul olandez al „bunului samaritean” nu prea functioneaza si in Romania. Aici, intre donator si primitor exista, de obicei, relatii de rudenie sau prietenie. De altfel, legatura dintre donator si primitor este evaluata si de catre o comisie de etica. Important de retinut este ca legislatia in vigoare interzice vanzarea unui organ pentru transplant.

Lasati un raspuns